Indul a legeltetési idény!

Fontos tudnivalókról tájékoztat az önkormányzat

Az elmúlt évben 26 esztena-működtetési kérelem érkezett a városházára, ebből 23 engedéllyel működött, 3 pedig érvényes engedély nélküli működés miatt bírságot kapott. Van, akinek azóta adóját terheli a bírság, mert nem törlesztette időben.

A legeltetési idény kezdetére való tekintettel ezúton is felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy az engedélyek kiváltásának határideje április 30. Az engedély igényléséhez a következőkre van szükség: személyazonossági igazolvány másolata, 35 lej működési engedély díjának kifizetését igazoló nyugta (a helyi pénzügyön kell befizetni), 1500 lej garanciapénz befizetését igazoló nyugta (ez utóbbit a városháza pénztáránál kell befizetni). Ezekhez mellékelni kell a polgármesteri hivatal ügyfélfogadó irodájában kikérhető típusnyomtatványokat, kitöltve.

Eddig 3 kérést nyújtottak be, de ezek közül egy igénylési ügycsomó van, amely teljes. Hiányos ügycsomóra nem áll módunkban engedélyt kiadni.

Fontos tudni azt, hogy mindazok, akiknek a havasi legelők bérlése kapcsán elmaradásuk van, nem kaphatnak engedélyt, míg nem törlesztik a területtulajdonosok felé tartozásukat. Már érkezett be panasz területtulajdonos részéről, hogy elmaradása van a főgazdának – ilyen esetben a kérelmet akkor veszik figyelembe az illetékesek, amikor az igénylő tudja igazolni, hogy nincs tartozása.

Lényeges tudnivaló az is, hogy a cárinában szabad legeltetni azzal a feltétellel, hogy valaki saját állataival jár és vagy saját vagy bérelt területen – ezt pedig tudja igazolni. Egyéb esetekben a szabályszegőre pénzbírság róható ki.

Az érintettek figyelmét felhívjuk arra is, hogy a pásztorkutyákat tartsák szigorú felügyelet alatt és a vonatkozó állategészségügyi előírásokat tartsák be a kutyák esetében is – az elmúlt évhez hasonlóan idén is ellenőrzések várhatók e tekintetben. Cél az, hogy a nyájak, csordák őrkutyái ne okozhassanak kárt, ne ijesztgessék a gyűjtögetőek, természetjárókat.

A szabályzatot az érdeklődők már korábban is kézhez kapták, kérjük, olvassák át figyelmesen, kérdés esetén pedig forduljanak az önkormányzat legelő-felügyelőjéhez, Mezei-Dénes Imréhez vagy a városháza központi ügyfélfogadójához.

Kérem ossza meg ismerőseivel: