Indul az Ökölvívó Akadémia építése Gyergyószentmiklóson

A műjégpálya 1982-es megépülése óta nem volt hasonló mértékű sportberuházás Gyergyószéken

452 millió forintos támogatást nyújt Magyarország kormánya ahhoz, hogy Gyergyószentmiklóson felépüljön az Erdélyi Madárfészek Godako Ökölvívó Akadémia központi edző- és versenycsarnoka. Az építkezés már idén elkezdődik.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség ezekben a napokban választja ki azt a gyergyószentmiklósi helyszínt, ahol az Erdélyi Madárfészek Godako Ökölvívó Akadémia központi épületegyüttese áll majd. Az építkezés a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatásból fog megvalósulni, és két év alatt kell elkészüljön. Amint Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség vezetője legutóbbi itteni látogatása során fogalmazott, az Erdélyben és Székelyföldön egy éve indult együttműködés akkor gyorsul fel igazán, ha a központ tevékenysége elkezdődik. A létesítmény olyan körülményeket biztosít majd az ökölvívó utánpótlás-nevelésnek, amely a legmagasabb színvonalat jelenti. Ez szükséges ahhoz, hogy az itt sportoló fiatalok a világ élvonalába emelkedjenek, olimpiai és világbajnoki érmeket nyerjenek.

Edzőtermek és versenycsarnok is lesz

Az építkezés megrendelője és a létesítmény tulajdonosa a Magyar Ökölvívó Szakszövetség lesz, működtetője pedig a gyergyószentmiklósi székhelyű Erdélyi Madárfészek Godako Ökölvívó Akadémia. Az akadémia helyi vezetője, a székelyföldi fejlesztés megálmodója, a gyergyói ökölvívás szíve és mozgatórugója Huszár Árpád – fogalmazott Erdei.

huszar_ferencz1

Ferencz Eszter, a gyergyóiak első országos bajnoka és edzője, Huszár Árpád

A központ főépülete ad majd helyet a edzőteremnek megfelelő sportszerekkel ellátva. Ez alkalmas lesz arra, hogy akár gyermekek, akár felnőtt válogatottak edzőtáborokat is rendezhessenek. Lesz benne erőnléti edzőterem és egyéb specifikus létesítmények is. Az akadémiabázis másik fontos eleme lesz az a 600 férőhelyes körcsarnok, amely hazai és nemzetközi versenyeknek lehet a helyszíne.

A szakmai háttér is biztosított

„A pályázat sikeres elnyerése lehetőséget ad arra, hogy az erdélyi és székely fiatalok is megismerkedjenek az ökölvívás nemes művészetével, és egyben kedvet kapjanak a hazai és nemzetköz megmérettetésre (…) A gyergyószentmiklósi központú akadémia nevelőmunkájában öt területi egység vesz részt, hogy minél nagyobb merítési alapja legyen a fiatalok kiválasztásában. A szakmai munka kialakításában részt vesz a Magyarországi Madárfészek Ökölvívó Akadémia szakmai stábja, valamint a Magyar Ökölvívó Szakszövetség szakmai vezetése” – olvasható a Magyar Ökölvívó Szakszövetség közleményében. Erdei Zsolt kiemelte, hogy az erdélyi sporttámogatások megvalósulásában, és így az ökölvívó akadémia létrejöttében is fontos szerepe van Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek is.

Gergely Imre

A címfotón Huszár Árpád és Erdei Zsolt

Kérem ossza meg ismerőseivel: