Instabil lesz az időjárás május 27. és június 9. között

Váltani fogják egymást a meleg és a hűvösebb időszakok

Továbbra is instabil marad az időjárás a következő két hétben, váltani fogják egymást a meleg és a hűvösebb időszakok, esőre az egész ország területén számítani lehet május 28-ától kezdődően, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) által a május 27-e és június 9-e közötti periódusra kiadott előrejelzésből.

A Bánságban és a Körösök vidékén az időszak első három napjában melegebb lesz az idő a megszokottnál, 25-28 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, május 30-án, 31-én és június elsején azonban már csak 19-22 fokig melegszik a levegő. Ezután ismét melegedés várható, majd az időszak végére, június elejére már az évszaknak megfelelő, 21-27 Celsius-fokos nappali átlagos csúcshőmérsékletet mérhetünk a két régióban. Az éjszakai hőmérséklet hasonlóan alakul, június 2-a környékén 11 fok lesz, majd 13-14 fok körüli hőmérsékletek várhatók. A kéthetes időszakban végig lehetséges eső, de nagyobb mennyiségű csapadék az első héten várható.

Erdélyben és Máramarosban szintén meleg lesz az első három napban, de utána folkozatosan lehűl az idő, 26-28 Celsius-fokról 20-21 fokig május 31-e és június 3. között. Ezt követően felmelegedés, a második hét vége felé az időszaknak megfelelő hőmérsékletek várhatók, 25-26 Celsius-fokos maximumokkal. Június elsejéig az éjszakák legalacsonyabb hőmérséklete 12-14 fok körül alakul, másodikán lehűl 9 fokig, majd 10-11 fokon stagnál az időszak végéig. Lesznek olyan napok, amikor a légköri instabilitás fokozottabb lesz, esőre nagyobb mennyiségben és nagyobb kiterjedésű területeken május 30. és június 2.-a között kell számítani Erdélyben, Máramarosban pedig május 28. és június 2. között.

A hegyvidéken 17-18 Celsius-fokos csúcshőmérsékletek lesznek az első hét elején, az éjszakák legalacsonyabb hőmérséklete pedig 9-10 fok körül alakul. Június másodikán 12-13 fokos nappali és 5-6 fokos éjszakai hőmérsékletre kell számítani, az időszak végén 15-16, illetve 7-8 fok körül alakulnak a nappali, valamint az éjszakai hőmérsékletek. A kéthetes időszak alatt végig lehetséges eső.

A prognózis a readingi (Anglia) székhelyű Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának (ECMWF) adatai alapján készült.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: