Internetes fosszíliavadászat

  Őskövület-vadászatra invitálnak a kenyai sivatagba minden érdeklődőt brit kutatók a Fossilfinder nevű internetes tudományos kezdeményezés keretében, az önkénteseknek a Turkanai-medencéről készült mintegy egymillió légifelvételt kell alaposan megvizsgálniuk.
    A fotókat sárkányokra, drónokra és más repülő eszközökre telepített speciális kamerarendszer segítségével készítették brit és kenyai régészék a térségről, amely az ember ősei fosszíliáinak fontos tárháza.
    A Fossilfinder kezdeményezést és honlapját az angliai Bradfordban zajló Brit Tudományfesztiválon indították el kedden.
    „Ez egy lehetőség az érdeklődők számára, hogy részt vegyenek egy hatalmas kutatásban új kövületeket keresve a Turkana-tó partján. Ez olyan nagymennyiségű anyag, amelyet egyetlen ember képtelen átvizsgálni, és számítógépek segítségével sem lehet hatékonyan feltárni” – hangsúlyozta Andrew Wilson, a projekt vezetője a Bradfordi Egyetemről a fesztiválon újságíróknak nyilatkozva.
    A Kenya északi részén elterülő, Etiópia déli részére is átnyúló Turkanai-medence, amely körülveszi az azonos nevű sós tavat, gazdag őskori kövületekben. Itt találták meg 1984-ben az úgynevezett „turkanai fiú”, egy 1,5 millió éve élt kamasz Homo erectus csontjait is.
    A fossilfinder.org honlap látogatóinak megmutatják a medencéről készült felvételeket és számos kérdést tesznek fel nekik, például a terep összetételének meghatározásáról. „Miután végigmentek a különféle kőzetek és üledékek fajtáin, érdekesebb kérdések következnek arról, milyen típusú fosszíliák vagy tárgyak láthatóak a felvételeken” – magyarázta Randolph Donahou, a bradfordi kutatócsoport tagja, hozzátéve,hogy ezek lehetnek ősi kőeszközök, puhatestűek vázai, emlősök csontjai, sőt akár ősemberek maradványai is.
    Az önkéntesek nem egyedül hozzák meg a döntéseket, minden egyes felvételt 10 személynek mutatnak meg, hogy a lehető legpontosabb eredményre jussanak. Csapatmunkára is lesz lehetőség, ha valaki nem teljesen biztos abban, amit talált, megoszthatja és bevonhatja a többieket – közölte Adrian Evans, a projekt másik vezetője.
    A felvételek elemzése segíteni fogja meghatározni azokat a lelőhelyeket, amelyeket a régészek később feltárhatnak.
    A szakemberek a honlapon folyamatosan tájékoztatnak az eredményekről, és a résztvevők jutalomban is részesülhetnek. „Ha valaki például egy 1,4 millió éves emberi őshöz kapcsolódó új kövületet talál, lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen a bizottságban, amely elnevezi azt” – említette példaként Adrian Evans.

(MTI)
(Címfotó: www.fossilfinder.org)

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: