Invest in Harghita

Munkahelyteremtés és a helyi vállalkozások segítése a cél

Bemutatták Hargita Megye Tanácsa beruházásvonzás irodájának Invest in Harghita elnevezésű projektjét, valamint gazdasági és információs honlapját hétfőn, július 27-én a megyeházán. A projekt és egyben a megyei tanács saját fejlesztésű weboldala célja elsősorban a helyi vállalkozók segítése, informálása. Barabás Csaba, a beruházásvonzás iroda vezetője a sajtótájékoztatón kifejtette, a weboldal annak szellemében készült, hogy csökkentse az információhiányt, mely tapasztalatai szerint jellemzi a megye gazdasági szereplőit.

– Célunk a vállalkozók folyamatos informálása, hogy a reggeli kávé mellett hírlevélben tudják elolvasni milyen új pályázatok, közbeszerzések vagy éppen végrehajtások jelentek meg a megyében, hiszen számos esetben a lakók akkor tudják meg, hogy elárverezték a szomszédos házat, mikor már beköltözik az új tulajdonos  – mondta Barabás Csaba.

A weboldal magyar és román nyelven egyaránt elérhető, illetve angol nyelvű változata is hamarosan elkészül annak érdekében, hogy a külföldi piacok számára is elérhetővé váljanak Hargita megye befektetési lehetőségei. Barabás Csaba ugyanakkor fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a weboldal Hargita Megye Tanácsának saját fejlesztése, és a tartalmat a beruházásvonzás iroda munkatársai gyűjtik össze, fordítják le és töltik fel. Egy lelkes kis csapatról van szó, akik nem újságírók, nincs tapasztalatuk ilyen téren, de mindent megtesznek, hogy minél több és hasznosabb információ kerüljön a weboldalra. Éppen ezért arra kérte az újságírókat az irodavezető, hogy tolmácsolják a gazdasági élet szereplőinek és a megye lakosságának, hogy bátran fogalmazzák meg javaslataikat, észrevételeiket, hogyan tudnák hasznosabbá tenni az oldalt. A honlapon erre lehetőség is van,  bárki küldhet be észrevételeket, javaslatokat, akár névtelenül is.

Az internetes felületen egyebek mellett böngészhetünk a gazdasági hírek, pályázatok, közbeszerzések, végrehajtások és licitek, konferenciák és továbbképzések, valamint a különböző gazdasági statisztikák között. Mindezek mellett hasznos alkalmazása a honlap gazdasági naptára, mely segít nyomon követni a megyében meghirdetett közbeszerzéseket, pályázatokat vagy végrehajtásokat is.

InvestinHargita_2015jul27_2

Barabás Csaba hozzátette: fontos, hogy a gazdaság fenntartható fejlődése érdekében bekapcsolódjanak a vállalkozók mellett a különböző intézmények, cégfelszámolók, polgármesteri hivatalok, akik a folyamatos információbiztosítással segíthetik a honlap hasznosságának növelését. Ennek érdekében a napokban egy levelet fogalmaznak meg, melyben kérik a megyei intézményeket, vállalkozói szervezeteket, bírósági végrehajtókat, cégfelszámolókat és a polgármesteri hivatalokat is, hogy osszanak meg minden olyan információt, amely a weboldal tartalmához kapcsolódik, ezáltal is segítve, hogy tartalommal, információval töltsék meg a portált.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: talán egyedülálló az országban Hargita megye, amely gazdasági fejlesztési stratégiával rendelkezik, mely 2020-ig meghatározza a szereplők tevékenységét, irányt mutat, és viszonyítási pontot ad a területen belül tevékenykedőknek. A megyevezető kiemelte, Hargita Megye Tanácsának van a legkisebb mozgástere, hiszen annak ellenére, hogy pénz lenne, jogi hatáskör hiányában nehezen találni megoldásokat. A munkahelyteremtés és gazdaságfejlesztés ugyanis a kormány és megyei igazgatóságainak a feladata, kevés mozgásteret biztosítva a helyi tanácsoknak, a megyei tanácsnak pedig ezen kevés lehetőségek között kell keresnie a megoldásokat.

– Ugyan a törvények esetenként nem engedik, hogy pénzt költsünk, azt azonban nem tiltja meg, hogy leüljünk beszélni, közvetítő szerepet vállaljunk a vállalkozók és intézmények között, hogy megkönnyítsük a kisvállalkozók dolgát. Már 2007-től elkezdtük ezt a tevékenységét, hogy segítsük azt, aki valamit szeretne megvalósítani, és ezzel a megye gazdasági fejlődéséhez hozzájárulni – mondta Borboly Csaba. Hozzátette, az elmúlt félévben, amióta Barabás Csaba vezeti a beruházásvonzás irodát, egy jó irányba haladó partnerséget sikerült kiépíteni a vállalkozói szféra és a különböző intézmények között. Ugyanakkor fontosnak tartja a Magyarország felé történő nyitást is, hogy a külhoniak számára vonzó Hargita megyét mutathassanak be, hogy megérje Hargita megyével partnerré válni. Ennek érdekében a közeljövőben Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyébe látogat a megyei tanács küldöttsége, Pest megye a Budapesti Ipari és Kereskedelmi Kamarával közösen szervez befektetési konferenciát Hargita megye részére a budapesti megyeházán.

– Hargita Megye Tanácsa közvetlenül jelenleg is több ezer munkahelyet tart fenn, de közvetve a mindenki számára hozzáférhető közbeszerzésekkel és direkt vásárlásokkal rendszeresen keressük a kivitelezőket és szolgáltatókat. Emellett a hangsúly a belső beruházásra irányul, vagyis az itthoni jó elképzelések mellé szükségesek a kiegészítő beruházások felkutatása. A nagy befektetők mellett, akik kiforrott tanácsadói, ügyvédi, könyvvizsgálói, illetve audit cégekkel a hátuk mögött könnyedén kiigazodnak a nehézkes romániai rendszerben, a segítséget azon fiatalok, családok és kisvállalkozások igénylik, akik mindezt nem engedhetik meg maguknak, annak ellenére, hogy jó elképzeléssel rendelkeznek. Ezen a téren képzeljük el a befektetésvonzást, hiszen ha az elképzelések mellé sikerül erősítést hozni, abból fenntartható és hasznos beruházások születhetnek – mondta a megyei tanács elnöke.

A honlap részletesebben böngészhető az alábbi linkenhttp://investinhargita.ro/hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: