Iohannis: a legutóbbi energiaügyi rendelet védi a romániaiakat

„Egyensúlyt teremt a piacon”, mivel egyesek „hatalmas profithoz” jutottak

Klaus Iohannis államfő szerdán kijelentette, hogy a kormány által legutóbb elfogadott energiaügyi rendelet védi a román állampolgárokat, és “egyensúlyt teremt a piacon”, mivel egyesek “hatalmas profithoz” jutottak az energiaválság kezdete óta.

A Bukarestbe látogató Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón Iohannis leszögezte, az energiaválságot nem Románia, és nem Európa idézte elő, az az Oroszország Ukrajna elleni háborújának a következménye. A román kormány azonban már az elejétől fogva nagyon komolyan kezelte a helyzetet, megoldásokat keresett és talált a problémák enyhítésére. A kormányfővel és az energiaügyi miniszterrel folytatott megbeszélésein minden esetben hangsúlyozta, hogy a prioritást a lakossági fogyasztók jelentik, számukra, és főként a kiszolgáltatott helyzetben levők számára kell megoldásokat találni, akik ‘egész egyszerűen nem tudják kifizetni a magas energiaárakat’ – fogalmazott.

‘Ezeket a dolgokat figyelembe vették, és minden intézkedést és rendeletet, amit ezen a területen hoztunk, úgy terveztünk meg, hogy támogassuk a termelési és forgalmazói ágazatot, de az elsődleges cél azt volt, hogy megvédjük az embereket a súlyos áremelkedésekkel szemben. A legutóbbi rendelet is, amely némi elégedetlenséget váltott ki, a román állampolgárokat védi. Ugyanakkor az a célja, hogy egyensúlyt teremtsen a piacon, mivel egyesek hatalmas profithoz jutottak az energiaválságban’ – mutatott rá az államelnök.

Nyomatékosította, hogy mind a kormányfő, mind az energiaügyi miniszter biztosította arról, hogy Románia megtette a szükséges intézkedéseket és elraktározta a szükséges gáztartalékokat, hogy az ország átvészelje a telet.

Kifejtette ugyanakkor, hogy jómaga helyénvalónak találja az energiafogyasztás 15 százalékos csökkentésére vonatkozó európai ajánlást.

‘Ne értse félre senki. Senki sem akarja, hogy az emberek a hidegben üljenek az intézményekben, hiszen néhányan emlékszünk még arra, hogy sok évvel ezelőtt milyen volt kesztyűben ülni az osztályteremben, és senki sem akarja, hogy a lakosság otthon üljön és dideregjen, de ahol lehet takarékoskodni, ott bölcs, jó és helyes dolog ezt megtenni’ – szögezte le Iohannis.


Ciucă szerint a lakosságnak nem kell aggódnia a villamosenergia-árak miatt

Nicolae Ciucă bejelentette, hogy a kormány jóváhagyja szerdán a határozatot az áramellátás folyamatosságát biztosító, a téli idényre vonatkozó tervről, és arról biztosított, hogy a kiszolgáltatott helyzetben levők esetében az árak nem változnak.

A terv fő célkitűzései az ország villamosenergia-fogyasztásának felmérése a 2022. november 1. és 2023. március 31. közötti időszakra vonatkozóan, az ellátórendszer stabil és biztonságos működésének biztosítása, a fogyasztás fedezéséhez szükséges energiaforrások meghatározása, továbbá a szükséges pénzügyi források felmérése – foglalta össze az energiaügyi minisztérium képviselője a kormányülésen.

A kormányfő bejelentette, hogy a jövő hét végéig részletesen megvitatják a szükséges intézkedéseket.

‘A múlt héten jóváhagyott sürgősségi kormányrendelettel sikerült egyensúlyba hozni az intézkedéscsomagot, hogy megfelelően tudjuk kezelni az energiaellátást, megtartsuk a fogyasztói árat jelenlegi szinten a lakosság, a kkv-k és az élelmiszeripari vállalatok esetében. Hangsúlyoznám, hogy a kiszolgáltatott helyzetben levők esetében nem nő a villamosenergia és a földgáz ára sem. Nem hiszem, hogy a lakosságnak és a kis- és középvállalkozásoknak aggódniuk kellene emiatt’ – nyomatékosította a kormányfő.


Jóváhagyta a kormány az idei téli időszakra vonatkozó energiaügyi tervet

Jóváhagyta szerdai ülésén a kormány az idei téli időszakra vonatkozó energiaügyi tervet – jelentette be a kabinet ülését követően Dan Cărbunaru.

A kormányszóvivő elmondta, a kormány minden intézkedést meghoz mind a gáz és villamos energia szállítása, mind annak a romániai háztartásokhoz és vállalkozásokhoz való eljuttatása érdekében. A szerdán elfogadott energetikai terv tulajdonképpen kiegészíti a téli energiaellátás folytonosságát biztosítani hivatott intézkedéseket – magyarázta.

Dan Cărbunaru hangsúlyozta, a kormány által múlt héten elfogadott sürgősségi rendelet “decens szinten” tartja az energiaárakat és megvédi a kiszolgáltatott fogyasztókat, a téli energiaügyi terv pedig biztosítja a 2022. november 1. és 2023. március 31. közötti időszak energiaszükségletét, mind az ellátás minősége és biztonsága, mind az erőforrások tekintetében.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: