Iohannis: hétfőtől kéthetes vakációra mennek az iskolások

Ha azt akarjuk, hogy véget érjen a járvány, az oltás jelenti a megoldást

Hétfőtől kéthetes vakációra mennek az iskolások – jelentette be szerda este Klaus Iohannis.

A koronavírus-járvány kezelésében illetékes kormányzati tisztségviselőkkel tartott tanácskozása utáni sajtónyilatkozatában az államfő kifejtette: az oktatási intézményeket ‘nyilvánvalóan’ erőteljesen érinti a járvány, a diákok és a tanügyi személyzet megfertőződése miatt.

Ezért az a döntés született, hogy hétfőtől nem csak az elemi osztályok tanulói mennek vakációira, az összes diák számára kéthetes szünidő következik. ‘Tehát hétfőtől iskolai vakáció kezdődik’ – jelentette ki Klaus Iohannis.


Iohannis: hétfőtől mindenütt kötelező a maszkviselés, éjszakai kijárási tilalom lép érvénybe

Több korlátozó intézkedés is hatályba lép jövő héttől, többek között ‘mindenütt’ kötelező lesz a maszkviselet, éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be az oltatlanoknak, nap közben pedig uniós digitális Covid-igazolványhoz kötik a részvételt bizonyos tevékenységekben – közölte szerda este az államfő.

A koronavírus-járvány kezelésében illetékes kormányzati tisztségviselőkkel tartott tanácskozása utáni sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis elmondta, a korlátozó intézkedésekre azért van szükség, mert csak így lehet megvédeni a lakosság alacsony átoltottsága miatt veszélyeztetett csoportokat.

Az államfő közölte, hétfőtől kül- és beltéren egyaránt kötelező lesz a maszk viselése. ‘Kötelező lesz a vásárokon, a mozikban, de akkor is, amikor az utcán sétálnak’ – jelentette ki.

Iohannis tájékoztatása szerint a kormány pénteken hoz határozatot az intézkedésekről, miután az országos vészhelyzeti bizottság és a szakemberek kidolgozzák és jogi formába öntik a részleteket.

Az államfő néhány példát is mondott a hétfőtől hatályba lépő korlátozásokra. Ezek szerint éjszakánként a beoltottakon és a munkájukat végző személyeken kívül mindenki számára kijárási tilalom lesz érvényben, nap közben pedig Covid-igazolványhoz kötik a részvételt bizonyos tevékenységekben. Az oltatlanok további korlátozásokra számíthatnak – tette hozzá.


Tanügyminisztérium: 16.168 óvodás és iskolás, valamint 5590 tanügyi alkalmazott Covid-fertőzött

Az igazoltan koronavírus-fertőzöttek között jelenleg országszerte 16.168 óvodást és iskolást, valamint 5590 tanügyi alkalmazottat tartanak számon – közölte szerdán az oktatási tárca.

Az adatok összesítése alapján a járványhelyzet a következő szerdán a tanügyben:

* Covid-19-cel diagnosztizált óvodások és iskolások száma: 16.168;

* Covid-19-cel diagnosztizált tanügyi alkalmazottak száma: 5590;

* A tanintézmény kérésére teljes egészében online tanrendre áttért iskolák és óvodák száma: 563;

* Az osztályok több mint felében felfüggesztett jelenléti oktatás miatt online tanrendre áttért iskolák és óvodák száma: 123;

* A közegészségügyi igazgatóság kivizsgálása és a megyei vészhelyzeti bizottság határozata alapján teljes egészében online oktatásra áttért iskolák és óvodák száma: 202;

* Jelenléti oktatással működő iskolák és óvodák, amelyekben legalább egy-egy osztály online oktatásra tért át: 3958;

* Online tanuló gyerekek száma összesen: 587.434 (ez az óvodások és iskolások összlétszámának körülbelül 20%-át teszi ki).


Iohannis: ha azt akarjuk, hogy véget érjen a járvány, az oltás jelenti a megoldást

A koronavírus-járvány megállításának egyetlen eszköze az oltás – jelentette ki szerda esti sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis, miután tanácskozott a kormány illetékeseivel a vírus terjedésének megfékezéséről.

Az államfő beszámolója szerint a tanácskozáson az iskolákról és a korlátozások bevezetéséről volt szó.

‘Ha azt akarjuk, hogy véget érjen a járvány, az oltás jelenti a megoldást. Az oltás megállítja a járványt’ – szögezte le az államelnök a Cotroceni-palotában.

Iohannis arra kérte az embereket, hasonlítsák össze az itthoni helyzetet a nyugat-európaival, ahol 70-80 százalékos az átoltottság. ‘Európa nyugati felében, ahol az emberek tömegesen, 70-80 százalékban beoltatták magukat, lazítottak, a pandémiának gyakorlatilag már nincs hatása. Európának az innenső felében azonban, ahol az emberek különböző okokból idegenkednek az oltástól, telibe kapott a járványhullám, és nálunk, Romániában valóságos katasztrófa történik, emberek százai halnak meg naponta, tízezrek fertőződnek meg minden nap. Kedves románok, ha azt akarjuk, hogy véget érjen ez a pandémia, oltassák be magukat, ha nem akarnak kórházba és intenzív terápiára kerülni, oltassák be magukat!’ – nyomatékosította az államfő.

Azt is hangsúlyozta, nem szabad hitelt adni azoknak, akik szerint a Covid elleni vakcina veszélyes. ‘Az egyetlen, ami történhet, ha beoltatják magukat, hogy megússzák a betegséget, biztosan megússzák a betegség súlyos formáit, és a társadalom megússza a járványt’ – jelentette ki.

Iohannis hozzátette, hogy a lakossági átoltottság jelentős növekedéséig a hatóságok kénytelenek lesznek újabb korlátozásokat bevezetni.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: