Iohannis: Karácsony után elkezdődik a koronavírus elleni oltási kampány

Az egészségügyben dolgozók kapják meg elsőként a vakcinát

Karácsony után elkezdődik a koronavírus elleni oltási kampány, és az egészségügyben dolgozók kapják meg elsőként a vakcinát – nyilatkozta pénteken az államfő.

“Minden meg van szervezve, nem elméletben, hanem gyakorlatban. Működni fognak a dolgok, karácsony után kezdjük az oltási kampányt” – jelentette ki az elnök, aki látogatást tett a COVID-19 elleni vakcinák átvételére és tárolására kijelölt bukaresti Cantacuzino intézetnél.

Az elnök szerint az első 10 ezer adag vakcina karácsony után érkezik az országba, majd e szimbolikus mennyiséget követően januártól heti 100 ezer tételes vagy ennél is nagyobb szállítmányok érkeznek.

Az államfő ismét elmondta, hogy első körben az egészségügyi dolgozók, majd a kulcsfontosságú ágazatokban tevékenykedők kapják meg az oltást. A lakosság immunizálása várhatóan jövő márciusban-áprilisban kezdődik.

Iohannis nyomatékosította, hogy az oltás nem kötelező, de ajánlott beadatni, ugyanis ez az egyetlen módja a járvány megállításának. Több oltóanyag is van már, mindegyik hatékony, biztonságos, megfelel a legszigorúbb európai szabványoknak – tette hozzá.

Az elnök rámutatott, Romániában a Cantacuzino intézethez érkeznek majd a vakcinaszállítmányok, innen osztják szét az oltási központok között. Az államfő szerint példás munkát végeztek az illetékesek a Cantacuzino intézetnél, külön termet alakítottak ki az alacsony tárolási hőmérsékletet igénylő oltóanyagoknak, mindent az előírások szerint készítettek elő.


Valeriu Gheorghiţă: December 26-án szállítják Romániába az első tízezer adag koronavírus elleni vakcinát

December 26-án szállítják Romániába az első tízezer adag koronavírus elleni vakcinát – nyilatkozta az országos oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă orvos.

A szakember pénteken meglátogatta a bukaresti Cantacuzino intézetben kialakított vakcinatároló központot.

Az orvos elmondta, az Európai Gyógyszerügynökség rövidesen kibocsátja a koronavírus elleni vakcina feltételes forgalomba hozatali engedélyét, és a jelenlegi információk szerint december 26-án érkezik az országba az első 10 ezer adag oltás. Ezeket az első vonalban küzdő tíz kórház kapja meg, a szállítmány átvételének másnapján. Ez a mennyiség a tíz kórház teljes személyzetének beoltására elegendő lesz.

Amint további szállítmányok érkeznek, az ország többi oltóközpontja is kap a vakcinákból, és elkezdődik az oltás a kidolgozott stratégia szerint.

A szakember azt is elmondta, az oltás előzetes időpont-egyeztetéssel történik. Az egészségügyi dolgozók, illetve a kulcsfontosságú ágazatokban tevékenykedők esetében ezt az az intézmény végzi, amelynek alkalmazásában állnak, a krónikus betegek és a 65 éven felüliek pedig családorvosuk, illetve a szociális igazgatóságok közvetítésével kapnak időpontot. A lakosság háromféleképpen kérhet előjegyzést: egyénileg telefonon, online vagy a családorvos közvetítésével.

A kormány platformján közzétett információk szerint a következő tíz kórház között osztják szét az első 10 ezer adag vakcinát: a brassói járványkórház, a bukaresti Matei Balş járványtani intézet, a bukaresti Victor Babeş járványkórház, továbbá a kolozsvári, a konstancai, a craiovai, a iaşi-i járványkórház, a nagybányai tüdőkórház, a suceavai megyei sürgősségi kórház, valamint a temesvári járványkórház.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: