Iohannis: Nem akarunk országos karantént

Romániát elérte a járvány harmadik hulláma

Klaus Iohannis államelnök szerdán kijelentette, hogy nem szeretnének országos karantént bevezetni, ugyanakkor az óvintézkedések betartására, illetve az oltási kampány felgyorsítására szólított fel.

‘Nem akarunk országos karantént’ – nyomatékosította Iohannis.

Bukarestet illetően az államfő rámutatott, a zonális karantén nem jelent megoldást, de mindenképpen további korlátozó intézkedéseket kell bevezetni.

Iohannis kifejtette, az országos karantént nem tartja jó megoldásnak, mert a helyzet településenként eltérő. Az általános óvintézkedések továbbra is érvényben maradnak, ahol pedig nő az esetszám, ott további korlátozásokat vezetnek be. Bukarestben például várhatóan hétvégi közlekedési korlátozásokra kerülhet sor.

Az államfő azt is közölte, hogy Romániát elérte a járvány harmadik hulláma, amely ‘nem fog magától eltűnni’, és ahhoz, hogy a görbét lelaposítsuk, szükség van egyrészt az óvintézkedések betartására, másrészt az oltáskampány felgyorsítására. ‘Nagyon aggódom, a helyzet rendkívül komoly’ – szögezte le Iohannis, aki arról is beszélt, hogy a havazás dacára jelen helyzetben nem tartja jó ötletnek a sízést. ‘Ha mégis elmennek sízni, akkor kerüljék a zsúfolt helyeket, tartsák be a távolságot’ – tette hozzá.

Az elnök hétvégén videokonferencia keretében tanácskozik az Európai Tanács tagjaival, és ebből az alkalomból sürgetni fogja az oltáskampány felgyorsítását. A megbeszélésen az oltási igazolványról is szó lesz.

Iohannis ismét biztosította a lakosságot, hogy Romániának megfelelő mennyiségű vakcina áll rendelkezésére, és ugyanakkor leszögezte, hogy Románia – az EU tagállamaként – az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltásokat alkalmazza. ‘Nem jöhet számításba, hogy az EU által el nem fogadott árut importáljunk’ – tette hozzá.


Megoldásokat kell találni arra, hogy az emberek elmehessenek a templomba húsvétkor

Megoldásokat kell találni arra, hogy az emberek részt vehessenek a húsvéti egyházi szertartásokon – szögezte le szerdán az államfő.

Klaus Iohannis rámutatott, idén nagyon távol esik egymástól a nyugati és a keleti kereszténység húsvéti ünnepe, de azt szeretné, hogy úgy kezeljék a járványhelyzetet, hogy az emberek tudjanak elmenni a templomba az ünnepen, és találkozhassanak szűk családi körben.

“Azt hiszem, ez kivitelezhető. Világosan elmondtam már többször is, nem szeretnénk korlátozni a templomlátogatást. Húsvét közeledik, az emberek templomba akarnak menni, és meg kell találni a megoldásokat arra, hogy mehessenek templomba” – nyomatékosította.


Ha nő a koronavírusos megbetegedések száma, az iskolákat illetően is tenni kell valamit; a tanügyminiszter javaslata elfogadható

Ha tovább nő a koronavírusos megbetegedések száma, az iskolákat illetően is tenni kell valamit, és ebből a szempontból ‘elfogadható’ az oktatási miniszternek a tavaszi vakáció meghosszabbítására vonatkozó javaslata – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis államelnök.

‘Azt már tudjuk, hogy nagyon sok gyermek online tanul. Nagyrészt csak a legkisebbek és a vizsgák előtt állók mennek iskolába, ha azonban a páciensek száma tovább nő – és látható, hogy növekedési fázisban vagyunk -, itt is tenni kell valamit. Úgy vélem, hogy az oktatási miniszternek a tavaszi vakáció két részének összevonására tett javaslata elfogadható, mert így kiküszöbölünk egy jelentős tényezőt a vírus terjedésének szempontjából’ – fejtette ki az államelnök.

Hozzáfűzte, tudatában van annak, hogy ez a helyzet ismét bonyodalmat okoz a szülőknek, de ‘semmiféle áldozat nem lehet túl nagy, ha a gyerekek egészségéről van szó’.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kedden bejelentette, javaslatot tett arra, hogy a járványhelyzet súlyosságára való tekintettel hosszabbítsák meg a tavaszi vakációt két héttel, így az április 2-ától május 4-éig tartana. Módosulna a nyolcadik osztályosok képességfelmérő vizsgájának az időpontja is: július 5-e és 8-a között szerveznék meg ezeket. A nyári vakáció két héttel később, július 2-án kezdődne.


Iohannis: Senki nem hamisította meg a járványadatokat, sem a választások előtt, sem utána

Senki nem hamisította meg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat, sem a választások előtt, sem a választások után – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis.

Az államfő ezzel a Violeta Alexandru nemzeti liberális párti (PNL-) képviselő és Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter között a Facebookon lezajlott szópárbaj kapcsán foglalt állást. A törvényhozó felrótta ugyanis, hogy a járványadatokkal kapcsolatos bizalmatlanságról szóló nyilatkozatok csak fokozzák az aggodalmat az emberek körében, mire a tárcavezető úgy reagált, hogy a fertőzöttségi rátának a választások előtt alkalmazott kiszámítási módszere számos kérdést vet fel.

Iohannis a téma kapcsán rámutatott, a választások előtti időszakban Nelu Tătaru egészségügyi miniszter egyfajta módszert tartott megfelelőnek, és annak alapján számolták ki és kommunikálták az adatokat, a jelenlegi tárcavezető és csapata pedig módosított ezen a képleten, és ennek alapján közlik a számokat. “Két, egymástól enyhén eltérő képletről van szó, de senki nem hamisította meg az adatokat. A valós számokat közölték a választások előtt is, utána is” – nyomatékosította.

Az elnök hozzátette, a számítási képletekről való elmélkedés nem segít a helyzeten, most mások a prioritások, azon kell dolgozni, hogy legyen több ágy az intenzív osztályokon, motiválni kell az orvosokat, segíteni kell a kórházakat abban, hogy tudjanak megküzdeni a harmadik hullámmal.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: