Iohannis: Románia határozott lépéseket tett a kisebbségek kulturális identitásának védelméért

Románia joggal tekinthető példaképnek az etnikai, kulturális és felekezeti sokszínűség tiszteletben tartásában

Románia határozott lépéseket tett az alapvető emberi jogok és a kulturális identitás védelméért és előmozdításáért – szögezte le a nemzeti kisebbségek napja alkalmából megfogalmazott hétfői üzenetében Klaus Iohannis.

Az elnöki hivatal közlése szerint az államfő emlékeztetett arra, hogy Románia csatlakozott a nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló ENSZ-nyilatkozathoz, és törekedett arra, hogy a vonatkozó jogszabályokat és intézményi keretet az ország által vállalt alapvető értékek szellemében alakítsa át, gyümölcsöztetve az etnikai és kulturális sokszínűségben rejlő lehetőségeket.

Klaus Iohannis szerint az ENSZ-közgyűlés 1992-es nyilatkozatának elfogadása óta eltelt három évtized megmutatta, “mennyire fontos a nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása a világbéke és minden ország társadalmi harmóniája szempontjából”.

Szerinte ebben az időszakban Románia határozott lépéseket tett az alapvető emberi jogok és a kulturális identitás védelméért és előmozdításáért. ‘Ebben a folyamatban fontos mérföldkő volt az Európai Unióhoz való csatlakozás, amely az országunkban élő nemzeti kisebbségek kohéziójának is köszönhetően vált lehetővé’ – fogalmazott Iohannis.

Az államfő értékelése szerint Románia joggal tekinthető példaképnek az etnikai, kulturális és felekezeti sokszínűség tiszteletben tartásában. ‘Ez önöknek, a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgároknak is köszönhető, akik vitathatatlanul hozzájárulnak a társadalom egészének fejlődéséhez’ – olvasható az elnöki üzenetben.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: