Ismertették a 4-es számú katonai rendeletet

Újabb korlátozó intézkedések


A 65 éven felüli személyek a nap bármely órájában elhagyhatják lakhelyüket, ha orvosi kezelésre szorulnak – jelentette be vasárnap este Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető a koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb korlátozó intézkedéseket tartalmazó 4-es számú katonai rendeletet ismertette a belügyminisztérium székhelyén tartott sajtótájékoztatón.

“A 65 éven felüli személyek kijárásával kapcsolatban: ők a nap bármely órájában kimehetnek, ha orvosi ellátásra szorulnak, például ha onkológiai kezelésre, dialízisre van szükségük, saját vagy a család tulajdonában levő járművet használva” – mondta Vela.

A miniszter hozzátette, emellett 20 és 21 óra között is engedélyezett a 65 éven felüliek számára, hogy állatsétáltatás céljából elhagyják lakhelyüket.

“Az ebben az időintervallumban, e célból történő kijárás esetén nincs szükség saját felelősségre írt nyilatkozatra” – nyomatékosította Vela.

A 4-es számú rendelet ugyanakkor azt is előírja az élelmiszereket, egyéb alapszükségleti cikkeket és gyógyszereket, egészségügyi termékeket forgalmazó gazdasági társaságok számára, hogy 11 és 13 óra között a 65 éven felüliek kiszolgálása elsőbbséget kell hogy élvezzen.


A három személynél nagyobb csoportos közlekedést tiltó rendelkezés kizárólag a gyalogosforgalomra vonatkozik – közölte vasárnap este Marcel Vela belügyminiszter.

A tárcavezető elmondta: tisztázásra szorul a 3-as számú katonai rendelet azon pontja, amely tiltja, hogy az emberek hármasnál nagyobb csoportokban közlekedjenek. Ez kizárólag a gyalogos forgalomra vonatkozik, és nem érvényes a közszállításra, beleértve a gyárak saját autóbuszait is – szögezte le Vela, aki hozzátette: azt ajánlják a szállítócégeknek, hogy igyekezzenek elkerülni, hogy a járműveken zsúfoltság alakuljon ki.


A 4-es számú katonai rendelet értelmében azokat, akiknek lakhelyi elkülönítésben kell lenniük, de nem tartják be az erre vonatkozó rendelkezéseket, hatósági karanténba helyezik, amelynek költségeit a vesztegzár alá helyezett személynek kell fizetnie.

Az erre vonatkozó döntést Marcel Vela belügyminiszter jelentette be vasárnap este.

Azoknak a személyeknek, akik karanténban vannak, és a hatóságok a védett területen kívül találják őket, újabb 14 napra karanténba kell vonulniuk, és nekik is viselniük kell az ezzel járó költségeket – ismertette a miniszter.


A szükségállapot idejére befagyasztják a jelenlegi szinten az elektromos áram, a gáz, a víz és az üzemanyagok árát, illetve a hulladékelszállítás díját – közölte vasárnap este Marcel Vela belügyminiszter.

Az intézkedés része a koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb korlátozó intézkedéseket tartalmazó 4-es számú katonai rendeletnek, és ennek a Hivatalos Közlönyben való megjelenésekor lép érvénybe.

“Ezek az árak csökkenhetnek a kereslet-kínálat függvényében, de semmiképpen sem növelhetők” – nyomatékosította a tárcavezető a belügyminisztérium székhelyén adott nyilatkozatában.

A miniszter kifejtette: az energiaszektorban a munkáltatóknak megelőző elkülönítési intézkedéseket kell alkalmazniuk a személyzet azon tagjai esetében, akik alapvető feladatokat látnak el az elektromos energia és a földgáz előállítása és kitermelése, illetve szállítása területén, valamint karbantartják a fontos berendezéseket és felszereléseket. “Mindezek nélkülözhetetlenek az országos energiarendszer megfelelő működéséhez”- magyarázta Vela.


Március 31-étől a helyi hatóságok fertőtlenítő berendezéseket fognak elhelyezni a tömbházak bejáratainál, a lépcsőházakat, lifteket és más közös területeket pedig rendszeresen fertőtlenítik – közölte vasárnap este Marcel Vela belügyminiszter.

Az intézkedés az új koronavírus terjedésének megakadályozását szolgáló lépések része.


A vasárnap elfogadott 4-es számú katonai rendelet új szabályokat állít fel a 2,4 tonnásnál nagyobb teherjárművek sofőrjeinek, a pilótáknak és a vízi járművek legénységeinek.

A rendelkezéseket Marcel Vela belügyminiszter ismertette vasárnap este.

Ezek szerint az országba érkező, 2,4 tonnásnál nagyobb teherjárművek sofőrjei három megoldás között választhatnak: vagy a munkáltató biztosít nekik szállást, ahol legtöbb 14 napra elszigetelhetik magukat két fuvar között; vagy vállalják, hogy családjukkal együtt otthoni karanténba vonulnak; vagy pedig kérésre a helyi hatóságok biztosítanak nekik helyet az elszigetelődésre, hogy családtagjaikat ne tegyék ki a megfertőződés veszélyének.

Ugyanezek az intézkedések lesznek érvényesek a pilótákra és a vízi járművek legénységének tagjaira is.

Vela közölte: a tengeri és belföldi vízi szállítás, a romániai kikötőkben lévő hajókra való lépés, valamint a hajók ellenőrzése és üzemeltetése korlátozások nélkül bonyolítható, ha az az egészségügyi minisztérium által bevezetett óvintézkedések tiszteletben tartása mellett történik.


Azoknak a minisztériumoknak, amelyeknek saját egészségügyi hálózatuk van, illetve azoknak a helyi hatóságoknak, amelyeknek alárendeltségükbe kórházak tartoznak, kérésre szállást kell biztosítaniuk a közegészségügyben dolgozó személyzetnek – közölte vasárnap este Marcel Vela belügyminiszter.

Az intézkedéssel annak próbálják elejét venni, hogy egy esetleges fertőzés átterjedjen az orvosok, asszisztensek családtagjaira.

A belügyminiszter elmondta: a négyes számú katonai rendelet engedélyezi, hogy a médiumok extra reklámidőben sugározzák a közérdekű közleményeket, hogy ezek ne okozzanak jövedelemkiesést az intézményeknek.


Az utóbbi évtizedek talán legszigorúbb döntéseit kellett meghozniuk és belefoglalniuk a négyes számú katonai rendeletbe – nyilatkozta vasárnap este Marcel Vela belügyminiszter, hozzátéve: a jelenlegi helyzetben fontos, hogy mindenki szolidaritásról tegyen tanúbizonyságot, és tartsa be a hatóságok utasításait.

‘Ezek szigorú intézkedések, talán a legszigorúbbak, amiket az elmúlt évtizedben hoztak, mert ezt követeli meg a jelenlegi helyzet. (…) Embert próbáló időszakban vagyunk, nehéz döntés korlátozni a jogokat, és nem könnyű elfogadni, hogy a szabadságod egy nyilatkozattól függ. Gondoljunk azonban arra, hogy ha nem tartjuk be ezeket, valódi tragédiák következhetnek”- mondta a belügyminiszter.

Hozzátette: amint sikerült fékezni a koronavírus terjedését, a korlátozó intézkedéseket lazítják vagy megszüntetik.

“Valamennyien egy nehéz vizsga előtt állunk, amelynek időtartama ismeretlen időszakra kiterjed, de amelynek végét csak mi tudjuk megszabni, ha mindannyian felismerjük, hogy erős és egységes nemzet vagyunk ezekben a nehéz pillanatokban”- hangoztatta Marcel Vela.


A betegek kórházba utalását nem lehet megtagadni, akkor sem, ha nem igazolt a koronavírussal való megfertőződés – jelentette ki vasárnap este az országos vészhelyzeti felügyelőség (DSU) vezetője, Raed Arafat.

“Felhívjuk a figyelmet, hogy egy kórházi kezelésre szoruló páciens beutalásának megtagadása bűntettnek minősül. Felhívjuk a kórházmenedzserek, az osztályvezető orvosok, valamint a kórházakban ügyeletet ellátó orvosok figyelmét: senkitől nem lehet megtagadni a kezelést arra hivatkozva, hogy nem igazolódott a koronavírussal való fertőződése” – szögezte le Arafat.

A DSU vezetője elmondta, egy új rendelet értelmében a sürgősségi osztályokon vagy a kórháznál jelentkező bármely páciens fertőzésgyanúsnak minősülhet, ennélfogva az egészségügyi személyzetnek meg kell hoznia a megfelelő óvintézkedéseket, “majd a más betegségekkel is küzdő vagy a válságos állapotban levő beteget azonnal kórházba kell utalni”.

Egy másik rendelet értelmében az állami egészségügyi intézmények alkalmazásában álló egészségügyi személyzet – főorvosok, szakorvosok, rezidensek, kisegítő személyzet, továbbá a felsőfokú végzettséggel rendelkező más egészségügyi alkalmazottak (vegyészek, biológusok, biokémikusok, fizikusok, gyógyszerészek, gyógytornászok) – áthelyezhetők olyan egészségügyi intézményekhez, ahol személyzethiánnyal küzdenek, és a szükségállapot ideje alatt nem tagadhatják meg az áthelyezést.

A megyén belüli áthelyezéseket a prefektus rendeli el, a más megyékbe történő áthelyezésekről az erre kijelölt államtitkár dönt majd.

Amennyiben az egészségügyi szakembert olyan intézményhez helyezik át, amely nem a lakhelyének megfelelő településen található, annak a településnek az önkormányzata köteles gondoskodni az elszállásolásáról és élelmezéséről, ahova a kihelyezés történt – mondta még Arafat.


egnövelik a katonai rendeletekbe foglalt intézkedések be nem tartásáért a lakosságnak kiróható bírságok értékét, az erről szóló sürgősségi kormányrendelet tervezete már elkészült, jelentette be Bogdan Despescu belügyi államtitkár vasárnap este.

A tervezet értelmében 2000-től 20.000 lejig sújtható az a magánszemély, aki a szükségállapot idején nem tartja be a katonai rendeletek előírásait, míg a jelenleg érvényben levő bírságok 100-tól 5000 lejig terjednek.

A jogi személyek esetében a kiróható bírság alsó határa a jelenlegi 1000 lejről 10.000 lejtre nő, a felső határ pedig 70.000 lej marad.

Despescu hangsúlyozta, az intézkedések mind a koraonavírus-járvány terjedésének megakadályozását célozzák és a hatóságok nem lesznek elnézőek a kihágásokat elkövetőkkel szemben. Figyelmeztetett még, hogy a rendfenntartó erőket megbízták, minél kiterjedtebb területeken végezzék az ellenőrzéseket.

Az államtitkár ismertette, hogy eddig több mint 200 bűnvádi eljárást indítottak a hatóságok a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt. Szombat estétől vasárnap estig országos szinten több mint 27.000 belügyminisztériumi alkalmazott, illetve körülbelül 3200 helyi rendőr teljesített szolgálatot. Hozzájuk csatlakozott közel 900 katona is. A rendfenntartó erők közel 94 ezer, karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe helyezett személyt ellenőriztek és 800-nál több személyt füleltek le, akik nem tartották be a karanténra vonatkozó rendelkezéseket.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: