Ismét híresek vagyunk!

Korlátozták a távhőszolgáltatást Gyergyószentmiklóson

    Korlátozta a távhőszolgáltatást Gyergyószentmiklóson az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. romániai kapcsolt vállalkozása, az E-Star CDR, miután nem tudott megegyezni a szerződésbontás feltételeiről a székelyföldi város önkormányzatával.
    A társaság közleménye szerint a szolgáltatás várhatóan a hétfői nap során teljesen megszűnik, amiért a felelősséget az E-Star a város “felelőtlen magatartására” hárította.
    “A CDR a leállást követően a fűtési rendszer állagmegőrzéséről sem fog tudni gondoskodni. A keletkező esetleges károk (lopás, rongálás, elfagyás) tekintetében a CDR a felelősségét szintén kizárja” – olvasható a társaság közleményében.
    Az MTI érdeklődésére Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta: a felek között azért alakult ki vita, mert az önkormányzat nem hagyta jóvá a szolgáltató által kért áremelést. A város decemberben döntött arról, hogy visszaveszi a távhőszolgáltatást, álláspontja szerint azonban a Romániában hatályos közszolgáltatói törvény értelmében az E-Star még három hónapig, tehát március középéig köteles a szolgáltatást biztosítani.
    A polgármester szerint az E-Star azt próbálja most elérni, hogy az önkormányzat már a márciusi határidő előtt átvegye a szolgáltatást. Ha ezt a fűtés leállításával akarja kikényszeríteni, akkor törvényt sért – állítja a polgármester.
    Az MTI érdeklődésére, hogy mi történik, ha a két fél közti vita miatt fűtés nélkül marad a város, a polgármester azt mondta: kidolgozták erre az esetre is a forgatókönyvet, és felkészültek arra, hogy a város tulajdonában lévő vállalkozás a legrövidebb időn belül átvegye a szolgáltatást.    
    Az MTI értesülése szerint a Románia egyik leghidegebb térségének számító, 18 ezres lakosságú Gyergyószentmiklóson a távhővel fűtött lakásokban hétfőn 16-18 fok közé esett vissza a hőmérséklet.
    Hajnalban mínusz húsz fokot mértek Gyergyószentmiklóson. Hétfőn másodfokú fagyriadót adott ki a romániai meteorológiai szolgálat, mivel a következő 24 órában nappal sem emelkedik mínusz tíz fok fölé a hőmérséklet, az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet pedig a szélvédett medencékben – mint amilyen a gyergyói – megközelítheti a mínusz 30 fokot.

Baranyi László/MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: