Ismét pályázhatnak a városok digitális hulladékszigetekre

A pályázatokat június 20-ig lehet benyújtani

„Több mint 13 ezer digitális szelektív hulladékgyűjtő rendszert építünk országszerte, ezt vállalta az RMDSZ a helyreállítási tervben. Így biztosítjuk, hogy városaink korszerű hulladékgyűjtési infrastruktúrát alakítsanak ki, amely a hulladék újrahasznosítására fekteti a hangsúlyt, és tisztább, élhetőbb környezetet teremt. Az első pályázati körben 167 várossal kötöttünk szerződést – köztük a legtöbb erdélyi várossal is  több mint 8 ezer hulladékgyűjtő szigetre. Most újabb kiírást indítunk, mától ismét pályázhatnak a városi önkormányzatok az öt konténerből álló tárolórendszerekre, ahova a lakosság külön dobhatja el majd a papírt, műanyagot, üveget, a biológiailag lebomló hulladékot, valamint a maradékhulladékot” – közölte Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A frissített pályázati útmutató szerint a városok darabszámkorlátozás nélkül pályázhatnak a három tárolótípus valamelyikére, vagy akár több típusra is a két felszíni és egy föld alatti hulladéksziget közül. Egy város akár több pályázatot is benyújthat, de a helyreállítási alap (PNRR) hulladékgazdálkodási kiírásai keretében a támogatás összege nem haladhatja meg a 15 millió eurót.

A digitális hulladékszigetek 5 tárolóból állnak, két típusú felszíni és egy föld alatti tárolórendszer közül választhatnak az önkormányzatok. Ezekbe a papírt és kartont, műanyagot és fémet, üveget, a biológiailag lebomló hulladékot, valamint a maradékhulladékot lehet majd külön-külön bedobni. A tárolórendszereket mágneses kártyával vagy telefonos applikáció segítségével használhatják majd a lakosok. Minden háztartás egy elektronikus kártyát kap, ez nyitja a hulladéktárolót, és ez alapján a rendszer rögzíteni is tudja, hogy ki mekkora mennyiségű hulladékot dobott be.

Az újabb pályázati keret 120 millió euró. A pályázatokat a proiectepnrr.mmap.ro oldalon lehet benyújtani április 20-a, déli 12 órától egészen június 20-ig.


rmdsz.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: