IV. Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál

Ízelítő a múltból

A kulturfeszt színfolt a nyári programkínálatban! A korábbi években népszerűnek bizonyult programok mellett újdonságokat is kínál a szervező Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ a gyergyószentmiklósiaknak és az idelátogatóknak július 7–10-én.

Korpos Andrea egyéni kiállításának megnyitójával kezdődik a fesztivál csütörtökön délután a művelődési ház Karancsi Sándor termében. A Vaskertes Általános Iskola képzőművészet tanárának javarészt absztrakt, vagy átértelmezett munkáit láthatjuk. Ezt követően a Bécsből érkező The Brunette Quartet ad koncertet a zsinagógában. Az együttes tagjai: Kósa Mária, Horváth Orsolya, Asztalos Petra és Kósa Júlia rendszeresen játszanak Hollandiában, Németországban, Ausztriában és Magyarországon, de saját bevallásuk szerint szeretnének végre itthon, Erdélyben is fellépni, ugyanis a quartet két tagja, Kósa Mária és Kósa Júlia Gyergyószentmiklósról származik. Egy színes programmal készülnek, amelyben a klasszikusoktól kortársig, a populáristól a filmzenéig minden műfaj, stílus megtalálható.

brunette6

The Brunette Quartet

Az Unplugged fesztivált a H.A.P. nyitja a YourLivingRoom-ban.  A  H. A. P duó egy korábbi, 2007-es, A Ritmus Meséje című előadás folytatása. A névben szereplő H betű a Hána Lászlóból, az A az Asztalos Zsoltból, a P pedig a Perkúcióból jön. Ha már kellően felpörgött a közönség, jó folytatásnak ígérkezik a Koszika and the HotShots koncertje. Zenéjük felölel bossa nováktól a népdalfeldolgozásokon keresztül a swingig blues, jazz elemeket, reggae-t, funkyt, discot, és folyamatosan új elemekkel bővül. 2015-ben a zenekar megnyerte a Szatmári Utcazene Fesztivál nagydíját, énekesnőjük, Koszorús Krisztina pedig a VII. Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazzfesztivál Best Singer, valamint a 2016-os Sibiu Jazz Fest Best Vocalist díjak tulajdonosa. A tavaly nagy sikernek örvendő  marosvásárhelyi indie folk zenekar, a Moonfellas zárja a napot.

koszika

Koszika and the HotShots

Pénteken délután a Szent Miklós Kamaraegyüttes évadzáró koncertjére várjuk az érdeklődőket az örmény templomba, ezzel egy időben bemutatják az Évszázados történetek című dokumentumfilmet a Benedek-kúriában, ugyanitt megtekinthető a kúria felújítási munkálatit megörökítő kiállítás.

„Ha bejelöllek visszajelölsz?” – kérdezi egyik szereplő a másiktól Tasnádi István Cyber Cyrano című drámájának elején, olyan mélységet és drámaiságot adva mondatának ami valószerűtlen, viszont ebben a miliőben, a dráma valóságában igaz, mert a hétköznapokban, a mai világban csak akkor vagy teljes tagja egy közösségnek, ha virtuálisan is jelen vagy, sőt biztosan kijelenthető, hogy csak az számít aki „fent van a neten”. Meddig terjed egy ember szabadsága? Miért és milyen erkölcsi igazság nevében manipulál egy ember egy másik embert? És miért hagyja manipulálni magát? Milyen arcot, valóságot mutatunk magunkról a neten, és kik vagyunk valójában? – ezekre a kérdésekre keresi a választ a Cimborák bábszínház előadása a művelődési ház stúdiótermében.

A kora esti órákban a kortárs román jazz egyik kimagasló előadóját és zenekarát hallhatjuk a Rozmaring vendéglő kerthelyiségében. A Cserkész Emese által vezetett Snaps Vocal-Band és Luiza Zan számos közös produkciót tudhat magáénak, mivel az együttes zenei palettája többrétű, ez a paletta a klasszikus zeneirodalomtól a jazz feldolgozásokig és gospel műfajokig terjed.

Az Unplugged közönsége három koncert közül is választhat pénteken: Molnár Ede és az Ego Sum a Retro-Bisztróban, a DremLand pedig a Kárpátikum Pub és Borpatikában játszik.

Szombaton délelőtt 11 órakor a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar és a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar lép fel. Ekkor nyit a Művészetek utcája a Szabadság tér felső részén, a Márton Áron utcában, ahol ízelítőt kaphatunk a múltból. Néhány órára reneszánsz hangulatot idézünk.  Kora délután a Neumarkt Brass Quintet igazi különlegességgel szolgál, toronyzenét hallhatunk a Vákár-ház teraszáról. A székelyudvarhelyi Arany Griff Rend középkori hadi bemutatót tart.

aranygrif

Arany Griff Rend

 

A térzenéről a Riverenza régizene együttes gondoskodik. Közben helyi művészek állítják ki munkáikat a kapualjakban, sátrakban, sőt, a szemlélőnek lehetősége lesz kipróbálni az adott művészeti ágat, technikát. A hangulatot csak fokozzák a gólyalábasok és előszobrok. A legkisebbeknek egész napos programmal szolgálunk a gyereksátorban, ahol közreműködnek a Fenyőmag Gyermekfoglalkoztató Központ, Bajna György, a Pörgettyű Egyesület és Köllő Miklós. A Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend boszorkányégetést szemléltet, a boszorkányt a nézők sorából választják!

diosgyor2

Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend

Kápolnási Ágnes reneszánsz táncházat tart a színpad előtt – bárki kipróbálhatja a finom, kecses mozdulatokat. Ezt követően a diósgyőri lovagok a gyerekek szórakoztatásáról gondoskodnak: apródot képeznek a bátor jelentkezőkből. Majd a nagyenyedi Logos pincészet borával öblögethetjük torkunkat. Hét órától a magyarországi Besh o droM rázza fel a gyergyói közönséget.

beshodrom

Besh o droM

A zenekar 1999-ben alakult, a magyar, balkáni, cigány illetve a közel-keleti tradicionális zenéket ötvözi a modern zenével. Egyedi hangzásvilágukat a különböző zenei stílusok sajátos feldolgozásának és modern hangszerelésének köszönhetik. Tizenhat éve járják a világot, több mint ezer sikeres koncertet adtak, Ázsiában, Ausztráliában, Afrikában, Amerikában. (Kanadában, Mexikóban, két ízben is hosszabb turnén vettek részt). Visszatérő vendégek Európa majd minden színpadán. Öt platina lemez büszke tulajdonosai. Akik tovább buliznának, azoknak ajánljuk a One More Minute koncertjét a Oneses-ben.

A fesztivál utolsó napján, délután a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Székely jelképek pecséten, címerben illetve a Hagyományos életmód a mindennapokban című kiadványait mutatja be a művelődési ház Karancsi Sándor termében, ugyanitt könyvvásárt is tartanak. Utána verseket és dalokat hallhatunk magyar költők műveiből Szabó Enikő, Szabó Zsolt, Varga Nándor, Veress Albert előadásában a YourLivingRoom-ban, majd megismerkedhetünk egy Gyergyószentmiklóson újdonságnak számító műfajjal, a slam poetry-vel.

szaboeniko

Szabó Enikő

A programokról bővebben a kulturfeszt.ro honlapon olvashatnak. Az oldal folyamatosan frissül.


Program

július 7., csütörtök

18:00 Korpos Andrea egyéni kiállításának megnyitója, művelődési ház, Karancsi Sándor-terem

19:00 The Brunette Quartet, zsinagóga

21:00 H.A.P., YourLivingRoom

22:00 Koszika and the HotShots, YourLivingRoom

23:30 Moonfellas, YourLivingRoom

 

július 8., péntek

18:00 A Szent Miklós Kamaraegyüttes évadzáró koncertje, Örmény katolikus templom

19:00 Tasnádi István: Cyber Cyrano – a Cimborák bábszínház előadása, művelődési ház Bocsárdi Angi Gabriella stúdióterme

21:00 Snaps Vocal-Band & Luiza Zan, Rozmaring vendéglő, kerthelyiség

22:30 Molnár Ede, Retro-Bisztró

23:00 DreamLand, Kárpátikum Pub és Borpatika

23:30 Ego Sum, Retro-Bisztró

 

július 9., szombat

11:00 Művészetek utcája, Márton Áron utca

11:00 A Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar és a Székesfehérvári Ífjúsági Fúvószenekar koncertje, Márton Áron utca

13:00 Neumarkt Brass Quintet: Toronyzene, Márton Áron utca

14:00 Arany Griff Rend: Középkori hadi bemutató, Márton Áron utca

15:00 Riverenza régizene együttes, Márton Áron utca, színpad

16:00 Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend: Boszorkányégetés, Márton Áron utca

17:00 Reneszánsz táncház, Márton Áron utca

17:30 Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend: Apródképzés, Márton Áron utca

18:00 Borkóstoló – nagyenyedi Logos pincészet, Márton Áron utca

19:00 Besh o droM, Márton Áron utca, színpad

23:00 One More Minute, Oneses

Gyermekprogramok:

11:00 Kézműves foglalkozás a Fenyőmag Gyermekfoglalkoztató Központtal

13:00 Gyergyói legendák nyomában, Bajna György ajánlja meséskönyveit

14:00 Reneszánsz kézművesség a Pörgettyű Egyesülettel (népijáték-készítés, hangszerkészítés, zászlófestés, bőrerszénykészítés)

17:00 Hangszerbemutató Köllő Miklóssal

 

július 10., vasárnap

18:00 A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Székely jelképek pecséten, címerben illetve a Hagyományos életmód a mindennapokban című kiadványainak bemutatója, művelődési ház Karancsi Sándor terme

19:00 Könyvvásár a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadványaiból

19:30 Versek és dalok magyar költők műveiből, YourLivingRoom

22:30 Slam poetry, YourLivingRoom


Szervezők: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, Gyergyószentmiklósért Turisztikai Egyesület

Partnerek: YourLivingRoom, Oneses, Rozmaring Vendéglő, Figura Stúdió Színház, Ifitéka, Kárpátikum Pub és Borpatika, Retro-Bisztró, Szent Miklós plébánia

Támogatók: Hargita Megye Tanácsa, Pizza Joe, RDE Harghita, Amigo & InterCost, Rubin Hotel, Lázár Panzió

kulturfeszt plakat

Kérem ossza meg ismerőseivel: