IV. Újfalvi Ceppel és Zenész Találkozó

November 15-én, vasárnap 12 óra 30 perctől

A Katorzsa Néptáncegyüttes a helyi táncok átörökítése céljával negyedik alkalommal szervezi meg az Újfalvi Ceppel és Zenész Találkozót. November 15-én, vasárnap 12 óra 30 perctől a Lázár István művelődési házban fellép az említett szervező csoport valamint meghívottként lép színpadra a Karmazsin Népi Együttes, – a Gyergyói-medence táncházzenészeiből és népdalénekeseiből álló zenekar. Az eseményre idén is meghívást kaptak a Gyergyói-medencei adatközlők.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A rendezvényt támogatja: Communitas Alapítvány és a Gyergyóújfalvi Polgármesteri Hivatal.


A fellépőkről

A Katorzsa Néptáncegyüttes 2007-ben alakult, amely több évtizedes hagyomány mentén folytatja a helyi közösség hagyományőrző, hagyománykutató és oktatói munkáját. A csoport létszáma jelenleg 40 fő, az átlagéletkor pedig 18 év. Három korosztályban tartanak képzéseket, kezdve az ötéves kortól egészen a felnőt korig.

Részt vesznek a község illetve a környező falvak rendezvényein valamint regionális és országos fesztiválokon, táborokban.

katorzsa1

Fő céljuk a helyi gyermekek képzése, a tagok helyi népviseletének bővítése, hagyományainak megismertetése és nem utolsó sorban az ífjak közösségi életterének bővítése (bálok, néptánctáborok, kulturális találkozók szervezése).

A Karmazsin Népi Együttes idén júliusban alakult  Gyergyó-medencei népzenészekből és énekesekből, hogy a reprezentatív eseményeken minél hangsúlyosabban képviselhesse/szólaltathassa meg a régió és más vidékek népzenéjét. Nevét a mélyvörös, enyhén kékesbe hajló, állati eredetű festékanyagokból előállított karmazsin színről kapta. A karmazsin kelme és bőráru századokon keresztül igen drága volt a bíborra hasonlító szín, a ritka festőanyag, bonyolult festőtechnika és a színtartósság miatt. Az együttes névválasztása is az általuk képviselt, táncházakban és koncerteken felmutatott népi kultúra, népzene értékességét, időtálló voltát kívánja sugallni.

karmazsin

Tagjai különböző neves táncházzenekarokban játszanak, úgymint Heveder, Üver, Cika, Katorzsa. A zenekar 22 tagot számlál: Molnár Szabolcs, Simon István, Bartis Zoltán „Kicsi”, Kozma Zsombor, Szabó Lóránd, Koós Róbert, Oláh Dániel, Danguly Tünde  – hegedű, Szilágyi László „Lágyi”, Köllő Gerő, ifj. Csibi András, Bartalis Botond – brácsa, ifj. Bajna György, Korpos Szabolcs, Máyer Róbert – nagybőgő, ifj. Koszorús Kálmán – cimbalom, Simon András – harmónika, Sólyom Csaba – ütőgardon, Nagy Zsuzsa, Dénes Anita, Varga Eszter, Danguly Ervin – ének.

Kérem ossza meg ismerőseivel: