IV. Vásárhelyi Forgatag

Bővül a Forgatag programja

forgatag-logoÚjabb programpontokat mutattak be csütörtöki sajtótájékoztatójukon a Vásárhelyi Forgatag szervezői. Az új helyszín, új lehetőségeket, s ezzel új programpontokat is jelent, de a népszerű, s immár megszokott programokról sem kell lemondani az augusztus 24-28. között zajló rendezvényen.

Kiállítások Kecskemétre is hangolva

Soós Zoltán főszervező – aki egyben a Maros Megyei Múzeum igazgatója is – a Kiállításforgatagot mutatta be. A múzeumi műsor Kecskemét testvérváros jelenlétének köszönhetően kibővült. „Több közös programot szervezünk a kecskeméti múzeummal, az egyik ilyen Kada Elek volt polgármester bemutatása, akit párhuzamba helyezünk Bernády Györggyel. Mindkét polgármester közeli időben vezette a várost, és komoly hatással is voltak városuk fejlődésére” – fogalmazott Soós. Hozzátette, emellett lesz plakátkiállítás Kecskemét város tevékenységéről, a Vármúzeumba az elmúlt évek Maros-Mezőségi Művésztelepen készült legjobb munkái kerülnek be, s ugyancsak a Vármúzeumban lel otthonra a pálinkaverseny is a Forgatag szerdai napján. A Kultúrpalotában több rendezvény mellett az idei fő tematika apropóján kiállítják Marosvásárhely szabad királyi várossá válásának oklevelét is.

A pikniktől a gáláig

A negyedik alkalommal sorra kerülő Marosvásárhelyiek Világtalálkozója augusztus 27-én, szombaton zajlik, délelőtt piknikre, délután gálára hangolták a rendezvényt – tudtuk meg Kirsch Attila programfelelőstől. A délelőtti program ezúttal a Művészeti Líceumban lesz, a szervezők pedig gondoskodnak a piknikhangulatról és egyéb piknikkellékekről, de programokból sem lesz hiány, többek közt a művészetis diákok is szórakoztatják a világtalálkozó résztvevőit. „A tavalyi nosztalgia kávéház sikeréből kiindulva próbáltuk továbbvinni azt a gondolatot, hogy mi az igazi vásárhelyiség, s szervezünk egy interaktív vetélkedőt, amelyre bárki jelentkezhet valamilyen tipikus vásárhelyiséget megjelenítő produkcióval. Lehet vers, próza, ének, mozgás, de csak Vásárhelyre jellemező érdekes visszatekintést jeleníthetnek meg. A zsűri maga a közönség lesz” – tudtuk még meg Kirsch Attilától.

A 17 órakor a Kultúrpalotában zajló gálaműsorban külön helyet kapnak a kecskemétiek, ugyanakkor idén új színezetet kap a gálaműsor, hiszen fellép az András Lóránt Társulat táncműsorral, s lesz humoros jelent is a versek, köszöntő beszédek mellett.

SzóForgatag, avagy némi kulturális önreflexió

„Úgy gondolom, hogy amikor egy közösség közösségi ünnepet szervez, akkor nagyon fontos a tömegrendezvényeken kívül olyan kisebb rendezvényeket is szervezni, amelyek egyfajta kulturális önreflexiót jelentenek. A SzóForgatag ezt a célt tűzte ki a kezdetektől, és viszi tovább idén is, megőrizve a már kipróbált, bevált formákat” – fogalmazott Novák Zoltán, aki a Borsos Tamás Egyesülettel és László Lóránttal szervezte idén is a programokat.

forgatag_sajtaj-5640

A SzóForgatag két típusú rendezvényt ölel fel: az előadások és könyvbemutatók mellett a tematikus városi sétákat. A SzóForgatag két előadása idén új otthont kapott, a Teleki Téka udvarát. Augusztus 26-án Nagy József Hadi események 1916 címmel tart előadást, augusztus 27-én pedig bemutatják az A Székelyföld története című háromkötetes kiadványt néhány szerző jelenlétében.

Hat tematikus séta lesz idén: Marosvásárhely szabad királyi várossá válását egy Bethlen Gábor városa című sétával ünneplik, de idén is lesz Bernády városa című tematikus séta, szecessziós és barokk séta és egy általános városséta is, ez román nyelven. Újdonság még az örmény séta.

TékaForgatag

A Teleki Téka idén új helyszínen is megszervezi a hagyományos Történelmi Könyvek Vásárát, melyet csütörtökön 11 órakor nyitnak meg a Téka udvarán, majd péntektől a vásár a Ligetbe költözik. Rendhagyó idegenvezetést is szervez a Téka a Forgatag apropóján, tudtuk meg Kovács Györgytől, a Teleki Téka megbízott osztályvezetőjétől. Ez annyiban fog eltérni a megszokott, turistáknak felajánlott vezetéstől, hogy nem csak a gyűjteményt, hanem az egész épületet bemutatják korábbi rendeltetéseivel.

Könyvbemutatót is szervez a Téka: Lucian Boia – Románia elrománosodása című Koinónia-kötetet mutatják be a fordító és a felelős szerkesztő jelenlétében csütörtökön. Szombaton pedig múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek gyerekeknek. Kovács György azt ígérte, a Forgatag idejére megpróbálnak a hagyományos kiállítások mellett egy Bethlen Gáborról szóló anyaggal is készülni.

Liget, de nem csak

forgatag-logoPortik Vilmos főszervező a helyszínre vonatkozóan elmondta, hogy nem csak a Vársoligetben zajlik majd a rendezvény, hanem a sportcsarnok előtti parkolóban is. Ott kap helyet például a nagyszínpad és a koncertek, így maga Liget megmarad a családi programoknak, a gasztronómiának, a főtámogatók programjainak, valamint a legtöbb napközbeni tevékenységnek. Portik Vilmos felhívta a figyelmet, hogy az új helyszín a főtértől tízperces séta, így nem érdemes autóval megközelíteni a fesztiválhelyszínt, főleg vasárnap, amikor a szokásos ócskapiac zajlik a közelben, és parkolóhelyekből is hiány lesz.

Portik Vilmos beszámolt arról is, hogy idén is fiatal programozók fejlesztettek telefonos applikációt a rendezvénynek, így az okostelefonnal rendelkezők időben értesülnek minden újdonságról, programpontról. Aki letölti az alkalmazást, utazást nyerhet Montenegróba, illetve egy másik szerencsés egy muraközi magyarlakta vidékre látogathat el.

Újdonság ugyanakkor, hogy picit tematizálták a zenei programokat. Lesz egy színpad a Ligetben is, ahol csütörtökön egy mini vásárhelyi zenekarok fesztiválja zajlik, illetve keresztény mini zenei fesztivál lesz ugyanott pénteken délben. A Liget színpad ad otthont a gyerekkoncertnek is, vasárnap délelőtt a Mesehetes nevű csíkszeredai formáció rajzfilmzenékkel énekelteti meg a kis és nagyobbacska közönséget.

Nagy az érdeklődés a kézműves vásárra is, idén már negyven kiállító regisztrált, vannak visszatérő és új kézművesek is.

Kérem ossza meg ismerőseivel: