Január 26-ától kezdődően be lehet oltani koronavírus ellen az 5-11 éves gyermekeket is

A szülőnek vagy a kiskorú törvényes képviselőjének írásban beleegyezését kell adnia

Január 26-tól kezdődően az 5-11 éves gyermekeket is be lehet oltani koronavírus ellen.

Csütörtöktől kezdődően az oltási platform lehetővé teszi az 5-11 éves gyerekek beütemezését is az oltás felvételére január 26-ától kezdődően. Időpontot csak a platformon P_Ped néven szereplő oltóközpontokba lehet foglalni, a szülők vagy törvényes képviselők felhasználói fiókján keresztül. Jelenleg 219 ilyen oltópont szerepel a platformon – tájékoztatott csütörtöki közleményében a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

Az oltást azonban időpont kérése nélkül is fel lehet venni: jelentkezni lehet közvetlenül a gyermekeknek fenntartott oltóközpontoknál vagy a gyermekdózisokkal is rendelkező háziorvosok rendelőjében.

A közlemény rámutat még, hogy elvégezték a szükséges módosításokat az oltások országos elektronikai jegyzékében (RENV) is.

A szakemberek hangsúlyozzák:

* a szülőnek vagy a kiskorú törvényes képviselőjének írásban beleegyezését kell adnia, hogy a gyermek megkapja az oltást, illetve ki kell töltenie a gyermekeknek szóló egészségügyi kérdőívet is; mindkét dokumentum modellje megtalálható az oltási platformon;

* az 5-11 éves korosztály 10 mikrogramm oltóanyagot kap dózisonként a Comirnaty (a Pfizer/ BioNTech által kifejlesztett vakcina) oltásból, az első és a második dózis felvétele között 21 napnak kell eltelnie;

* ha a gyermek az oltás első dózisát a 12. évének betöltése előtt kapja meg, de a második dózis felvételekor már betöltötte a 12-t, az adagnak második alkalommal is 10 mikrogramm oltóanyagot kell tartalmaznia.

A CNCAV megjegyzi, hogy a Pfizer/BioNTech által gyártott Comirnaty vakcinát már korábban engedélyezték a 12 év fölötti kiskorúak esetében.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: