Január elsejétől 1.900 lejre nő az országos bruttó minimálbér

A szerdán elfogadott kormányhatározat értelmében

2018. január elsejétől 1.900 lejre nő az országos bruttó minimálbér – közölte a kabinet az AGERPRES hírügynökséggel.

A szerdán elfogadott kormányhatározat értelmében jövő év első napjától 1.450 lejről 1.900 lejre nő az országos bruttó minimálbér mindazok számára, akik havonta átlagban 166 órát dolgoznak le. Az összeg nem tartalmazza a pótlékokat és más illetmény-kiegészítéseket.

A kormány tájékoztatása szerint az országos bruttó minimálbér növekedése 31,03%-os a 2017-es évi szinthez képest, ugyanakkor viszont a társadalombiztosítási járulékok munkavállalóra való hárítása 22,75%-ot jelent a fizetésből. A bruttó órabér tehát 11,40 lejre nő óránként, havi 166 órás átlagmunkaidő esetén.

Forrás: www.agerpres.ro


Romániában januártól több mint harminc százalékkal nő a minimálbér

    Romániában 2018 január elsejétől a jelenlegi 1450 lejről (97 150 forint) 1900 lejre (127 300 forint) nő a garantált bruttó minimálbér. Az erről szóló határozatot szerdai ülésén fogadta el a bukaresti kormány.
    A minimálbér az átlagos 167 órás havi munkaidőnek, tehát 11,4 lejes órabérnek felel meg. 
    A kabinet azzal indokolta a kormányprogramban előirányzottnál sokkal nagyobb mértékű emelést, hogy – egy november elején elfogadott sürgősségi kormányrendelettel – jövő év elejétől a munkavállalókra hárítottak minden társadalombiztosítási járulékot.
    A minimálbér több mint harminc százalékos emelkedése így valójában kevesebb mint száz lejjel (9,1 százalékkal) növeli a legkevesebbet kereső munkavállalók nettó bérét, miközben az őket alkalmazó vállalkozások munkaerőköltsége is ugyanilyen mértékben (9,2 százalékkal) nő.     
    Az eddigi ütemterv szerint januártól 1500 lejre kellett volna emelkednie a minimálbérnek. Tavaly év végén a bruttó minimálbér még 1250 lej volt.
    A román kormány döntése értelmében jövő évtől kezdődően a munkáltatók és munkavállalók között jelenleg megoszló tb-járulékok helyett kizárólag ez utóbbiak bruttó fizetését terhelik meg 35 százalékos tb-járulékkal, a munkáltatónak ezenfelül csak a bruttó bér 2,25 százalékát kell befizetnie egy úgynevezett munkabiztosítási alapba. Ugyanakkor a jelenlegi 16-ról 10 százalékra csökken januártól a jövedelemadó Romániában. Ilyen körülmények között a munkáltatóknak mintegy 20 százalékkal meg kellene emelniük a bruttó béreket ahhoz, hogy az alkalmazottak nettó jövedelme ne csökkenjen.
    A szakszervezetek nem bíznak abban, hogy a versenyszférában is minden munkáltató a bruttó bérek növelésére fordítja az eddig tb-járulékokra befizetett összeget, hogy a nettó bérek ne csökkenjenek. Aggodalmukat azok az elemzői vélemények is erősítik, amelyek szerint a minimálbér megemelése is elbocsátásokhoz fog vezetni a rosszul fizető cégeknél. Az érdekvédelmi szervezetek emiatt több ízben tüntettek a kormány járulék- és adóintézkedései ellen, de a Mihai Tudose vezette szociálliberális kabinet kitartott ezek bevezetése mellett.

Baranyi László/MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: