Járhatóvá teszik az utat Balánbánya és Kovácspéter között

Az útjavítással a balánbányaiak régi álma valósul meg

Százezer eurós beruházás a 125-ös megyei út újítása Balánbánya és Kovácspéter között, az út járhatóvá tételével a balánbányaiak egy nagy álma válik valóra. Jelenleg 13 kilométeren köveznek, elvégzik a sáncásást és az átereszek takarítását, a hosszú távú terv, hogy az útra aszfalt kerüljön. A munkálatokat megtekintette a helyszínen október 27-én Orbán Lóránd, a balánbányai RMDSZ elnökének meghívására Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a megyei tanács utakért felelős munkatársai, Brezovszky György megyei tanácsos és az RMDSZ helyi tanácsosai. A balánbányai rész után az út Csíkszentdomokoshoz tartozik, a terepszemlén jelen volt Karda Róbert polgármester és Albert Alfonz Pál alpolgármester is.

kovacspeter_balan

Az útjavítással a térség fenntartható turisztikai erőre kap, fogalmazta meg Borboly Csaba, hiszen a megfelelő infrastruktúra mellett vonzó az Egyes-kő és a Nagyhagymás lábánál fekvő térség. Épülnek a zónában panziók, kulcsos házak, és ezek mellett az útjavítással is a turizmus fejlesztéséhez járulnak hozzá. Folytatják a munkát, ismertette a megyeelnök, a hosszútávú terv, hogy aszfalt kerüljön az útra. Az út Gyergyó térségi 2,5 kilométeres szakasza is tervezés alatt van, mondta el Hargita Megye Tanácsának elnöke. A beruházás részletei megtekinthetők az alábbi linken:

http://beruhazasok.hargitamegye.ro/node/1275

Borboly Csaba hozzátette: az út járhatóvá tételével megszűnik Balánbánya zsákutca jellege, kialakul az az útvonal, amely a vendégek itt tartásához járul hozzá. Mindezen úgy dolgoznak, hogy a természetbe ne tegyenek kárt, hangsúlyozta a megyeelnök, majd további együttműködésekről egyeztetett a helyiekkel.

kovacspeter_balan1

Chiorean Adrian, a megyei tanács utakért felelős vezérigazgató-helyettese ismertette, a 125-ös út munkálatai után a tervezés alatt levő 125A jelzésű megyei úton dolgoznak. Jelenleg 4,5 cm vastagságban köveznek, az utat nem használhatják a 3,5 t nagyobb teherautók, illetve a farakomány szállításához engedély szükséges.  

A helyszínen készült további fotók megtekinthetők Borboly Csaba közösségi oldalán:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1413217322058980

Kérem ossza meg ismerőseivel: