Járványügyi előírások iskolakezdésre

Február 8-ától fizikai jelenléttel kezdődik meg az oktatás

A tanulóknak és a tanároknak állandóan maszkot kell viselniük az iskolában, miután február 8-ától fizikai jelenléttel kezdődik meg az oktatás – hangsúlyozta az Antena 3 televízió műsorában az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu kifejtette: ez, és több más előírás része lesz annak a közös rendeletnek, amit az egészségügyi miniszterrel együtt adnak ki a közeljövőben.

Meglátása szerint a maszkviselés megakadályozza a fertőzés terjedését akkor is, ha két tanuló ül egy padban.

Sorin Cîmpeanu úgy fogalmazott: a maszkviselés ‘összehasonlíthatatlanul fontosabb’, mint az, hogy a tanulók néhány centivel közelebb vagy távolabb ülnek egymáshoz.


Ha egy osztályból két tanuló koronavírus-fertőzéses lesz, abban az osztályban felfüggesztik a tevékenységet

Ha egyazon osztályból két tanulónak pozitív lesz a koronavírustesztje, abban az osztályban felfüggesztik a tevékenységet – mondta kedd este az Antena 3 televízió műsorában az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu kifejtette: ha csak egy tanulónál igazolják a fertőzést, a többit letesztelik, és ha az eredmény negatív, az osztály tovább járhat az órákra. Ha kettő, vagy annál több gyerek eredménye lesz pozitív, akkor abban az osztályban felfüggesztik a tevékenységet, az iskola többi osztályai járhatnak tovább.

Ha olyan helyzet áll elő, hogy több osztályban lesz pozitív kettő vagy több gyerek koronavírustesztje, akkor egy időre az egész iskola online oktatásra tér át.

Ha az iskolában kettő vagy több több tanár fertőződik meg, akik több osztályban tanítanak, akkor az iskolában azonnal felfüggesztik az oktatást – magyarázta a tárcavezető.

Sorin Cîmpeanu kitért arra is, hogy ha egy óvónő vagy tanítónő betegedik le, és senki sem tudja átvenni a csoportot vagy az osztályt, akkor szintén online oktatásra kell áttérni.


Az iskolák megnyitásáról szóló döntést a települések szintjén hozzák meg

Az iskolák megnyitásáról szóló döntést nem megyei, hanem a települések szintjén hozzák meg – hangsúlyozta az Antena 3 televízió műsorában az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu kifejtette: a döntést minden település szintjén hetente felül kell vizsgálni, az elmúlt 14 napban, ezer lakosra vetített összesített fertőzésszám alapján.

Amikor a járvány esetleges harmadik hullámáról kérdezték azt mondta: bízik benne, hogy nem lesz, de ha lesz, az nem jelenik meg ‘egyik napról a másikra’, eltart egy-másfél hónapig, és ‘jól látható lesz’ az emelkedő esetszámokból, tehát nem kell majd azonnali döntést hozni.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: