Javában zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

A fesztivál hátralévő programjából szemelgettünk

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál ajánlója

Javában zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál,  kísérőrendezvényeivel és  a XIV. Régizenei Nyári Egyetemmel. A város csak úgy lüktet a zenétől:  koncertek, próbák, régizene-oktatás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A fesztivál hátralévő programjából szemelgettünk.     

Július 13-án, szerdán 17:30-tól a Mikó-vár északnyugati bástyatermében a Kájoni Consort koncertje hallható, műsoruk leginkább a természet újjászületéséhez, a tavaszváráshoz kapcsolódik.

Ugyancsak szerdán 19 órától lép fel a Csíki Moziban a Codex régizene-együttes, akik többek között Antonio Vivaldi természetleíró műveiből adnak elő részleteket, a természet tökéletes harmóniáját hangsúlyozva.

Július 14-ig csütörtökön 10–12 óra között tart zenés foglalkozást nagycsoportos és kisiskolás gyermekeknek Ádám Rebeka zenepedagógus a Zengő Térben (Petőfi utca 35.). Ez a zengőovi utolsó napja, a tevékenység zárásaként a szülők is megnézhetik, hogy mit tanultak a gyermekek.

A Márton Áron Szakgimnáziumban 10.00–13.00 és 15.00–18.00 órák között zajlanak a Nyári Egyetem mesterkurzusai és a kamarazene próbák. A diákok és oktatóik lelkesen készülnek a záróhangversenyekre, ahol bemutatják a nagyközönségnek, mi mindent sajátítottak el a közel egyhetes oktatás során.

Este 19:00 órától a Flauto Dolce koncertje hallható a Csíki Moziban, akik a fesztivál idei tematikájához igazodva igazán színes műsorral készülnek. 20:00 órától ugyanitt dokumentumfilm-vetítésre kerül sor Crafting Recorders címmel, amely részletesen bemutatja a von Huene historikus furulyakészítő műhely tevékenységét a faanyag kiválasztásától a végső simításokig, sőt egyes esetekben a furulyák restaurálásáig. Érdekes kapcsolódás, hogy a Flauto Dolce zenekar használja az ebben a műhelyben készülő furulyákat, és vetítést követően az együttes egyik tagja, Szabó Mária egy von Huene alt furulyát fog megszólaltatni.

Július 15-én, pénteken a XIV. Régizenei Nyári Egyetem Kurzuszáró hangversenyeire kerül sor 11:00 és 15:00 órától Márton Áron Főgimnázium dísztermében, 19:00 órától pedig az országban egyedülálló  Barokk Fesztiválzenekar koncertje következik a Szent Ágoston-templomban.

Július 16-án, szombaton 10:00 órai indulással kerül sor a második zenés helytörténeti túrára, ahol ezúttal Szent László nyomában kirándulhatnak a jelentkezők. A túrán Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze, az egykori Szent László kápolnáról, régi búcsús útvonalakról és Szent László királyról mesél a jelenlévőknek. A túra regisztrációhoz kötött, jelentkezni július 14-én délig lehet a 0746-244235-ös telefonszámon.

Mindeközben a Mikó-vár udvarán és a vár előtti téren 11-15 óra között Reneszánsz gyermeknapra várják az érdeklődőket, ahol kézműves-foglalkozások, játszóház, ügyességi játékok, harcászati bemutató és reneszánsz játékok zajlanak majd.

Ugyanezen a napon 16.30-tól borkóstolóra lehet jelentkezni, amelynek során főként „természet alkotta” borokat ízlelhetnek a résztvevők, és szó esik arról is, mi különbözteti meg a natúr vagy bio borokat a más típusúaktól.

Késő délután 18:00 órától a Mikó-vár színpadán elsőként a Carmina Renascentia koncertezik, műsorukban a 16-17. századi európai dallamok virágszimbolikáját ragadják meg.

19:30 órától a Musica Historica együttes koncertjét lehet meghallgatni, akik „egy csokorra való” virágénekkel köszöntik a közönséget.

A szombati napot 21:00 órától reneszánsz táncház koronázza meg, Juhász Csilla vezetésével, ahol elsősorban egyszerű, könnyen elsajátítható reneszánsz táncokba lehet bekapcsolódni.

A fesztivál utolsó napját Erich Türk orgonakoncertje nyitja 11:00 órától a Szépvízi római katolikus templomban, előadásában többnyire természet ihlette darabok szerepelnek.

A vasárnap sztárfellépője az idén 50 éves észt Hortus Musicus régizene-együttes, akik repertoárjuknak fél évszázados keresztmetszetét hozzák el Csíkszeredába. Koncertjükre 20:00 órától a Szent Ágoston-templomban kerül sor, közreműködik a csíkszeredai Lux Aurumque Kamarakórus.

A fesztivál teljes programja megtalálható a regizene.ro honlapon, és Facebook-on események formájában is elérhető. Jegyeket és bérleteket a Csíki Moziban és a koncertek előtt egy órával a helyszínen lehet váltani.


Csíkszeredai Régizene Fesztivál sajtóirodája

Fotók: Ádám Gyula, Kis Szilárd, Iszlai Edit, Siin 

Kérem ossza meg ismerőseivel: