Javában zajlik a teherforgalmi útszakasz felújítása

A Dózsa György utcában kezdték a munkálatokat

A hosszú várakozást követően, ténylegesen elkezdődtek, és zajlanak az úgynevezett teherforgalmi útszakasz felújítási munkálatai. A kivitelezési szerződést 2018 márciusában írtuk alá négyéves időtartamra, két év hosszabbítási lehetőséggel, a tervezők pedig tizenkilenc hónapban állapították meg a kivitelezési időt. Az 5 144 994 lejes beruházás (áfával) az útépítés mellett, járdaépítést, helyenként pedig kerékpárút kialakítását, valamint parkolók létrehozását is tartalmazza.

Amint arról Nagy Zoltán polgármester a ma délelőtti, helyszíni sajtótájékoztatón beszámolt, első felvonásban a Dózsa György utca részesül teljes felújításban, majd ezt követően, a Békény és a Halász utca következik. Rámutatott, ez egy olyan útépítési sorozatnak a kezdete, amely hamarosan más utcák feljavítását is elindítja. Jelenleg a Rózsa és az Építő utca felújításának projektje áll elbírálás alatt, és amint sikeresen lezajlik a közbeszerzés, ott is elkezdődhetnek a munkálatok.

A Dózsa György utcában elkezdődött a teljes útépítés, melynek részeként mintegy 80 centiméter mélységben kap új felületet az út: ebből 50 centimétert teljesen kicserélnek, a fennmaradó 30 cm-t pedig cementtel megerősítve, olyan mértékben alakítják ki, hogy a később visszatérő teherforgalom akadálymentesen, hosszútávon működhessen.

• Természetesen, az a szándék, hogy a későbbiekben egy másik utat építsünk a teherforgalomnak, mindaddig azonban, a munkálatok befejeztével, továbbra is a megszokott szakaszon közlekednek a teherautókfogalmazott Nagy Zoltán.

Mindezzel egy időben, idén a szennyvízhálózat kiépítését célzó projekt munkálatai is elkezdődnek: a beruházás mintegy 47 km-s szakaszon valósul meg. Nagy Zoltán megjegyezte, a jelenlegi, Dózsa György utcában zajló útépítéssel egy időben, új szennyvízhálózat kerül az úttestbe, emellett pedig az esővíz elvezető rendszert is bevezetik.

• A Békény, illetve a Halász utcában, tavaszig egyelőre csak a szennyvízhálózat kiépítése valósul meg, majd ezekben az utcákban is elkezdődik az útjavítás – közölte a városvezető, hozzátéve: figyelembe véve, hogy a közbeszerzési eljárások miatt most kezdődtek el a munkálatok, illetve azt, hogy hamarosan a tél is megérkezik, a tervezőkkel, illetve a munkálat felügyelőivel közösen az a döntés született, hogy idén csak a Dózsa György utca felújítása kezdődik el.

dozs_gyorgy

Nagy Zoltán megjegyezte, többen közreműködtek abban, hogy elkezdődhessenek a munkálatok, így mindenképp köszönet illeti a polgármesteri hivatal szakapparátusát, valamint az RMDSZ megyei és országos képviselőit, hogy segítséget nyújtottak a finanszírozás megszerzése érdekében. Ugyanakkor kiemelendő, hogy Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Barti Tihamér aktív támogatásával, gördülékenyebben haladt a projekt előkészítése és jóváhagyása.

A sajtótájékoztatón Len Emil-Balázs alpolgármester kifejtette, a Dózsa György utcában felszedett törmelék egy részét a Nyír felé található katonaságnál lévő mezei út két oldalára hordták, a többit pedig azokban az utcákban használják fel, ahol jelenleg töltés szükségeltetik.


Vállalkozók figyelmébe!

A gyergyószentmiklósi székhellyel, illetve munkaponttal rendelkező, 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsit működtető vállalkozókhoz, valamint azokhoz, akik áruforgalmat bonyolítanak le a város területén, a következő felhívást intézzük:

 a Dózsa György, a Békény és a Halász utcák felújításának időszakában, csak az esetben hajthatnak be Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város területére, amennyiben rendelkeznek a polgármesteri hivatal által kibocsátott jóváhagyással.

 az engedélyhez szükséges kérést – amelynek kötelezően tartalmaznia kell többek között a tehergépjármű rendszámát – a varoshaza@gyergyoszentmiklos.ro e-mail címen, illetve hétköznapokon, a polgármesteri hivatal ügyfélfogadójában lehet igényelni.

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: