Javítanák az iskolai tej és kifli minőségét

Minőségi szolgáltatást kellene nyújtson az iskolai tej-kifli program, ennek javítására törekednek Hargita megyében. Az érvényben levő, nem kedvező jogszabályokat nem lehet megkerülni, így ezek mellett keres lehetőséget a minőség javítására Hargita Megye Tanácsa, ezért az intézmény és Borboly Csaba megyeelnök konzultációra hívja a kérdésben az érintetteket, a polgármestereket, a vállalkozókat, az oktatásban dolgozókat.

 – Sajnos szigorodik minden elszámolási és ellenőrzési szabály, ugyanakkor nem tudtuk teljesen kizárni a nem megfelelő szolgáltatókat a versenyből. A vonatkozó törvényt be kell tartani, ami előírja és megszabja, kik versenyezhetnek és hogyan. Mi, megyei tanácsként sajnos ezen egy vesszőt sem változtathatunk! – fejti ki Borboly Csaba.

Ezért idén azt szeretnék, hogy 2-3 településes versenyeket hirdessenek meg, hogy esélyt adjanak a jobb szolgáltatásra. Természetesen odafigyelnek arra is, hogy térségenként is tudjanak versenyezni a helyi termelők, és ne maradjanak falvak szolgáltatás nélkül. Továbbá az se forduljon elő, hogy a szolgáltató az útvonal elején és végén levő településekre kelljen szállítson, hiszen tudjuk, hogy a rosszul működő rendszernek a gyerekek látják kárát. Meg kell teremteni a kis pékségek és tejfeldolgozók is a versenyzés lehetőségét.

A megyei tanács vezetősége már egyeztetett az oktatási szakbizottság vezetőjével és a főtanfelügyelővel a racionális megoldás érdekében. A vonatkozó, nem kedvező jogszabály nem változott, az érvényes sürgősségi kormányhatározat lehetővé teszi a nyertes cég székhelyének távolságától függően a heti, vagy akár a kétheti kiszállítást. Ezt kellene megváltoztatni, illetve az ultrapasztőrözött tejre vonatkozó részt is, hisz nem ez a legjobb minőségű tej, amit a gyerekek kaphatnak.

Hargita Megye Tanácsa a közbeszerzés kiírásánál a megyét 27 térségre bontaná a korábbi 67 helyett, ebben látják a változtatás lehetőségét, de a meghirdetett konzultáció során várják az egyéb elképzeléseket, amelyek megvalósíthatók a törvény betartása mellett.

Borboly Csaba arra kéri az érintetteket, hogy véleményezzenek, fogalmazzák meg javaslataikat, hogy együtt találják meg a lehetőségét, hogy a Hargita megyei gyerekek minél jobb minőségű termékeket kapjanak. A véleményeket, hozzászólásokat várják az info@borbolycsaba.ro e-mail címre.

Kérem ossza meg ismerőseivel: