Javult az állapota a három sérült diáklány közül kettőnek

Kelemen Hunor: a vétkeseknek felelniük kell

Javult az egészségi állapota a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál történt falomlásban megsérült három diáklány közül kettőnek, a harmadik azonban változatlanul válságos helyzetben van – tájékoztatott kedden Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

A szóvivő szerint a súlyosan sérült diáklányt átszállították egy marosvásárhelyi kórházba, állapota változatlan. A másik két lányt a székelyudvarhelyi kórház sebészeti osztályán ápolják, túl vannak az életveszélyen. Ugyanabban a kórteremben fekszenek és pszichológusi tanácsadásban fognak részesülni – számolt be Zörgő.

A sajtószóvivő szerint a bentlakás épületét szakértői csoport fogja megvizsgálni, a helyi önkormányzat pedig támogatást nyújt a szerencsétlen incidens által érintett diákoknak.

‘Megpróbálunk minden lehetséges módon segíteni az elhunyt fiú családjának, de a többi diáknak is. Találnunk kell egy helyet, ahová a vakáció után beköltözhetnek. (…) Az épületbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, és várjuk a véleményüket. A törmeléket a szakvizsgálatok befejezése után gyűjtik csak össze’ – mondta el a polgármesteri hivatal szóvivője.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületének egyik fala hétfő délután omlott le. Négy 15 és 17 év közötti tanuló a romok közé szorult, egyikük, egy 17 éves farkaslaki fiú, életét vesztette, hárman kórházba kerültek.

A Hargita megyei rendőrség hétfő este tájékoztatott, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával indult nyomozás az ügyben.


Kelemen Hunor: a vétkeseknek felelniük kell

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke kijelentette hétfőn a Digi24-nek adott interjúban, hogy meg kell fizetniük azoknak, akik felelősek a tragikus kimenetelű székelyudvarhelyi falomlásért.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületének egyik fala hétfő délután omlott le. Négy 15 és 17 év közötti tanuló a romok közé szorult, egyikük életét vesztette, hárman kórházba kerültek.

Az eset kapcsán Kelemen Hunor azt nyilatkozta a Digi24-nek, az egyik sérült lányt gerinctöréssel szállították Marosvásárhelyre, a másik két sérültet Székelyudvarhelyen ápolják.

‘Csak annyit tudunk, hogy napok óta munkálatok folynak az épület körül, egy nagyobb árkot ástak az épület alatt és mellett, és két-három napja a gyerekek szóltak, hogy a falak megrepedtek. Kérdés: ki adta ki az engedélyt, ki hagyta, hogy a gyerekek az épületben maradjanak a munkálatok alatt, hiszen egy régi épületről van szó, amely, ha jól tudom, általános felújítás előtt állt; és kérdés, hogy a munka a projektre kiadott engedélyeknek megfelelően zajlott-e?’ – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Hozzátette, telefonon beszélt Hargita megye prefektusával, aki közölte vele, hogy kedd reggel találkozik az épületen végzett munkálatokban részt vevő intézmények képviselőivel, és ellenőrizni fogják az engedélyeket.

‘Meg kell találni a felelősöket és meg kell büntetni őket’ – szögezte le Kelemen Hunor, hozzátéve, minden szülő biztonságban akarja tudni a gyermekét, amikor iskolába küldi.

Kérdésre válaszolva kifejtette, a felújítási munkálatokra általában a helyi hatóságok adják ki a engedélyeket, a munkálatok pedig az építésvezető felügyelete alatt zajlanak.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: