Jelentős mértékben nő a civil egyházi alkalmazottak bértámogatása

A 600 lejes szintről 1050 lejre emelkedik a civil egyházi alkalmazottak bértámogatása 2015. október 1-től, amit Hargita Megye Tanácsa indítványozására, a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR) támogatásával született 2015/15-ös számú rendelettel hagyott jóvá a kormány. A javaslat a 2001/82-es kormányrendelet módosítására vonatkozott. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömmel értesítette erről levélben a lelkészeket. „Hargita Megye Tanácsa az egyházak közösségépítő tevékenységét nagyra értékeli és fontosnak tartja. Számos olyan település van megyénkben, ahol az egyház az egyetlen olyan intézmény, amely képes és kénytelen ellátni a közösségszervező és -építő, sok esetben hálátlan munkát. Amikor a megyei tanács felvállalta 35 civil egyházi alkalmazott bérkiegészítésének a folyósítását, azért tette, hogy a történelmi egyházakat ebben a munkában segítse, hiszen ezek a személyek az egyházon keresztül a helyi közösségeket szolgálják” – áll a megyeelnök levelében. Hozzátette: a béremelés a megyei tanácsnak közel 50 000 lejes többletköltséget jelent, „de azt gondoljuk, hogy a cél érdekében fel kell vállalnunk az áldozatot”.

– A kormánynak ez a döntése megerősít minket abban, hogy érdemes törvényjavaslatokat kidolgozni, mert ha csak egy töredékét is fogadják el, az is mindenképpen eredmény, hiszen kívülről, helyi szintről sikerül országos döntéseket befolyásolni. Ennek a helyi közösségek látják hasznát, jelen esetben a közösségek megtartó erejét jelentő történelmi egyházak – nyilatkozta a megyeelnök.

Hargita Megye Tanácsa UNCJR-nek írt módosító javaslata megtekinthető itt: http://judetulharghita.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2014/10_21_CatreUNCJRRefUnitatiCulte.pdf A megyei tanács további módosító javaslatai megtekinthetők itt: http://hargitamegye.ro/testulet/jogszabaly-modosito-javaslatok/torvenymodositasi-javaslatok.html

Kérem ossza meg ismerőseivel: