Jelentősen lehűl az idő a következő napokban

Április közepétől fordul tavasziasra az időjárás

Országszerte jelentősen lehűl az idő a következő napokban, és csapadékkal is számolni kell; jövő héten felmelegedés várható, az évszaknak megfelelő hőmérsékleti értékekkel – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) április 3. és 16. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben és Máramarosban nagyon hideg lesz csütörtökig, a nappali csúcsértékek átlaga nem haladja meg a 4-5 Celsius-fokot. Ezután fokozatosan felmelegszik az idő, 10-12 fok, majd a hónap közepén 14-16 fok körüli maximumokra lehet számítani. Éjszaka csütörtökig mínusz 2, 0 fokig csökken a hőmérséklet, jövő héten 2-4 fok körüli minimumok lesznek. Április 7-éig sok helyen lehet esőre, havas esőre, havazásra számítani, ezt követően csak elszórtan várható némi csapadék.

A Bánságban és Körösvidéken is jelentősen lehűl az idő a következő három nap, a nappali csúcsértékek átlaga nem haladja meg a 3-4 fokot, hétvégére azonban ismét 12-13 fokig nő. Jövő héten folytatódik a felmelegedés, 16-18 fok körüli maximumokkal. Éjszaka a vizsgált időszak elején mínusz 2, 0 fok, aztán 4 fok körüli értékek várhatók. Esőre, havas esőre, havazásra a Bánságban kedden és szerdán, Körösvidéken péntekig lehet számítani, ezt követően csak elszórtan fordulhat elő csapadék.

A hegyekben nagyon hideg lesz szombatig, nappal mínusz 2, 0 fok, éjszaka mínusz 6, mínusz 4 fok várható. Aztán fokozatosan felmelegszik az idő, április közepén a nappali csúcsértékek átlaga eléri a 6 fokot, a minimumoké fagypont körül alakul. Csapadékra – többnyire hó formájában – szinte végig számítani lehet, 7-éig, majd 10-én, 11-én és 12-én jelentős mennyiségben.


Rossz időre vonatkozó elsőfokú riasztás lép érvénybe hétfő este az ország túlnyomó részében

Bőséges csapadékra, havazásra és hideg időre vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adtak ki hétfőn a meteorológusok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerint a hétfő este beálló rossz idő az ország régióinak többségét érinti. Este 11 órától szerda délelőtt 10 óráig rendkívül lehűl az idő, a csapadék előbb a déli, középső és keleti országrészben jelentkezik, majd szerdára virradó éjszaka inkább az északkeleti területeken fog esni.

Az előrejelzés szerint a déli és délkeleti régiókban esőre, a hegyvidéken, Erdélyben, a Bánságban, Moldva északi és középső részében havas esőre és havazásra lehet számítani, helyenként új hóréteg rakódhat le. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25, kisebb kiterjedésű területeken pedig, főként a délnyugati térségben a 40-50 litert négyzetméterenként.

A szél megerősödik Munténiában, Olténia és Moldva déli részében, a légmozgások sebessége meghaladhatja az 55-65, vagy akár a 70-75 kilométert óránként.

A meteorológusok szerint a jelzett időszakban az ország többi régiójában is meg-megélénkül a szél, vegyes csapadékra pedig a hét második felében is számítani lehet.

Kedden bőséges havazásra vonatkozó másodfokú (narancssárga) riasztás lesz érvényben a Déli-Kárpátokban és a Keleti-Kárpátok déli részében. Az 1400 méter fölötti régiókban új hótakaró rakódik le, a szél pedig nagy erővel fog fújni.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: