Jelentősen módosul a következő tanév rendje

Öt oktatási modulból és öt vakációból fog állni

Jelentősen módosul a következő tanév rendje – jelentette be szerdán az oktatási miniszter. Azt is elmondta, fontolgatják a féléves dolgozatok és a féléves tanulmányi átlagok eltörlését is.

Sorin Cîmpeanu tájékoztatása szerint lemondanak a félévekről, és a 2022-2023-as iskolai évet öt úgynevezett oktatási modulra osztják, amelyeket vakációk választanak el egymástól. Ezt a tárcavezető azzal indokolta, hogy az oktatási szakértők szerint kevésbé terheli a gyerekeket, ha 6-8 oktatási hét után szünidő következik.

A miniszter közlése szerint a következő tanév szeptember 5-én kezdődik, és az első oktatási modul október 24-ig tart. Ezt egyhetes vakáció követi október 30-ig. Ez a hét szünidő lesz minden tanuló és az óvodások számára is.

A második oktatási modul december 23-ig tart. Ezt a téli szünidő követi január 8-ig. A harmadik oktatási modul január 9-én kezdődik, és február folyamán ér véget, majd egy újabb egyhetes vakáció következik. A megyei tanfelügyelőségek döntik majd el, az érintettek konzultálása után, hogy a februári szünidő a hónap második, harmadik vagy negyedik hetére essen – részletezte Cîmpeanu.

A negyedik oktatási modul húsvét környékéig tart, a tavaszi vakáció pedig április 8-tól 23-ig. Az ötödik oktatási modul június 16-án ér véget, a nyári szünidő június 17-én kezdődik és szeptember első hétfőjéig tart – ismertette a következő tanév tervezett rendjét a miniszter.

Közölte azt is, hogy a következő tanévben is megtartják az Iskola másként programot a negyedik vagy az ötödik oktatási modul heteiben. Azt majd a tanintézetek maguk döntik el, az időjárás és más helyi sajátosságok alapján, hogy melyik hetet választják – tette hozzá.

Cîmpeanu tájékoztatása szerint a minisztérium tervezi a félévi dolgozatok eltörlését is, és csak az éves tanulmányi átlagot rögzítenék. Az elképzelések szerint a pedagógusok döntik el, hogy tanév folyamán mikor írassanak felmérőt a tanulókkal. Ugyanakkor a miniszter megfontolandónak tartja a diákoknak azt a javaslatát, hogy a felmérőket a tanév elején és végén tartsák.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: