Jelentősen változhat az érettségi vizsgarendszer

Az új oktatási törvény tervezetét szerdán bocsátanak közvitára

Jelentősen változtat az érettségi vizsgán az új oktatási törvény tervezete, amelyet a szakminiszter szerint szerdán bocsátanak közvitára.

Sorin Cîmpeanu keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a kilencedik osztályt a 2023/2024-es tanévben elkezdő diákok új rendszer szerint érettségiznek majd. A tervezet értelmében egy, minden szak számára közös írásbeli vizsga lesz, amelyen román nyelv és irodalomból, matematikából, természettudományokból, történelemből, földrajzból, valamint társadalom- és humántudományokból mérik fel a végzősök tudását.

A nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok anyanyelvből is írásbeliznek.

Az érettségi része lesz emellett két nyelvvizsga, illetve a digitális kompetenciákat felmérő vizsga.

A sikeres vizsga feltétele a legalább 6-os jegy megszerzése az írásbeli vizsgán (a kisebbségekhez tartozó érettségizők esetében a magyar nyelv és irodalom vizsgán is), továbbá legalább az “önálló felhasználó” szint elérése a nyelv-, illetve a digitális kompetenciákat felmérő vizsgán.

Emellett lehetőség lesz egy opcionális írásbeli vizsgára is, a szak függvényében kijelölt tantárgyból. A miniszter szerint az opcionális írásbeli vizsga az érettségizők további fejlődését, kivételes képességeik bizonyítását hivatott szolgálni, és nem feltétele a sikeres érettségi vizsgának.

A tervezet ugyanakkor lehetővé teszi a főgimnáziumok számára, hogy felvételit szervezzenek. A 2024-től érvénybe lépő előírás szerint a főgimnáziumok a helyek 90 százalékára hirdethetnek felvételi vizsgát, a fennmaradó 10 százalékot a jelenleg is alkalmazott számítógépes elosztással kell betölteniük. Az elképzelések szerint a felvételit az országos képességfelmérő vizsga előtt kell majd megszervezni.

Újdonság továbbá, hogy az új törvény hatályba lépésétől a művészeti tárgyakból és testnevelésből – valamint más tantárgyakból, amelyeket miniszteri rendelettel szabályoznak majd – nem jegyeket kapnak a diákok, hanem “átmenő” vagy “elégtelen” minősítést. A tehetséggondozó szakoktatásra ez az előírás nem vonatkozik, ez esetben marad az 1-től 10-ig történő osztályozás.

Fontos újításként említette a miniszter, hogy a tervezet szerint az 5-8. osztály tanulmányi átlagát nem fogják figyelembe venni a középiskolai felvételinél.


Sorin Cîmpeanu: közvitára kerülnek szerdán a Képzett Románia projektbe foglalt elképzeléseket tartalmazó törvénytervezetek

Átültették törvénytervezetbe a Képzett Románia elnevezésű hosszú távú oktatási projektbe foglalt elveket, a jogszabályjavaslatokat szerdán bocsátják közvitára – jelentette be kedden a tanügyminiszter.

Sorin Cîmpeanu sajtótájékoztatóján rámutatott, két törvénytervezet készült, az egyik a közoktatást, a másik a felsőoktatást érintő elképzeléseket tartalmazza. A törvényjavaslatokat a minisztérium dolgozta ki az illetékes szakigazgatóságokkal való egyeztetést követően, és szerdától 35 napon át, augusztus 17-éig lesznek közvitán.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a Képzett Románia projektet több mint 10 ezer személy véleményének, javaslatainak figyelembe vételével dolgozták ki.

Cîmpeanu hangsúlyozta, a reformcsomagot a kormány és a parlament is felvállalta már azáltal, hogy belefoglalták az országos helyreállítási tervbe (PNRR), az erre fordítható finanszírozás a helyreállítási alapból Románia által lehívható teljes összeg 12 százalékát teszi ki.

A közvita lezárultát követően az újonnan érkező javaslatokat is belefoglalják a tervezetekbe, ezeket jóváhagyja a kormány, majd szeptember 1-je után elküldik a parlamentnek is elfogadásra. Az új törvények a Hivatalos Közlönyben való megjelenésüktől számított 30 nap után lépnek érvénybe. Ezután nyolc hónap áll majd rendelkezésre a kapcsolódó kormányhatározatok és miniszteri rendeletek kidolgozására – ismertette az eljárást a miniszter.

Sorin Cîmpeanu hozzátette, a tervek szerint 2023 szeptemberétől alkalmazandó új előírások nem “kozmetikázzák” az oktatási rendszert, hanem alapjaiban megreformálják azt.


Megjelent a tanügy-minisztérium honlapján a közoktatást, illetve a felsőoktatást szabályozó törvények tervezete

Közzétették a tanügy-minisztérium honlapján a közoktatást, illetve a felsőoktatást szabályozó törvények tervezetét – jelentette be a szerdai kormányülés után a tárcavezető.

Sorin Cîmpeanu elmondta, a törvénytervezetek augusztus 24-éig lesznek közvitán, a kapcsolódó javaslatokat a consultare.legieducatie@edu.gov.ro e-mail címre várják.

A két tervezet főbb előírásait kedden sajtótájékoztató keretében ismertette a miniszter.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: