Jó hír az adófizetőknek!

Egyes esetekben meghosszabbodik az adófizetés határideje 

Múlt szerdán meghozott sürgősségi kormányrendelet módosítja az adótörvénykönyv idei előírásainak néhány alpontját. A módosítások két kérdéskört érintenek: az adónyilatkozatok letételének határidejét mind fizikai, mind jogi személyek esetében, valamint az épület-, terület és gépjárműadó befizetésének határidejét.

A kormányrendelet a Hivatalos Közlönyben való megjelenéssel lépett hatályba. Ennek értelmében az önkormányzat felhívja a gyergyószentmiklósi adófizetők figyelmét a változásokra.

Az adónyilatkozatok benyújtásának határideje március 31. helyett május 31. lesz. Ez érvényes a fizikai személyekre, akiknek birtokában vegyes hasznosítású ingatlanok vannak, vagy bárminemű kereskedelmi tevékenységre használnak felületeket. Ugyanakkor a meghosszabbított határidő érvényes a jogi személyekre is, minden épületre vonatkozó adónyilatkozat esetén a benyújtás utolsó dátuma május 31.

Ennél is hosszabb a periódus, ameddig az épület-, terület- és gépjárműadók kötelező első felét törleszthetik az adófizetők – ennek határidejét június 30-ra teszi a kormány. Fontos, hogy a határidő-hosszabbítás nem érvényes a közterület-foglalási (ezek között például a garázs), cégtábla, vendégfogadói-szállásadói stb. illetékre, ezek befizetési határideje változatlanul március 31. Ugyancsak fontos részlet, hogy a 35/2016-os tanácshatározattal jóváhagyott, a kamattartozás 70%-nak eltörlésére vonatkozó szabályzat határideje ezáltal nem hosszabbodik, ez is változatlanul március 31-ig marad hatályban.

Jó hír azonban, hogy az épület, a terület és az autó után kiszabott ez évi adó teljes összegű befizetése esetén,  június 30-ig érvényben marad a helyi testület által jóváhagyott adókedvezmény, fizikai személyek esetén 10%, jogi személyek esetén 6%.

*     *     *

Az adófizetőket Gyergyószentmiklóson a Fürdő 7. szám alatt várják a hétfő, kedd, csütörtökön 15 óráig, szerdánként délután is, egészen 18 óráig, pénteken rövid programmal, 13 óráig. Idéntől elektronikus átutalással is fogadja az adóbefizetéseket a helyi önkormányzat Adóügyi Osztálya – az internetes platform a ghiseul.ro országos adatbázison keresztül érhető el.

Kérem ossza meg ismerőseivel: