Jogsérelem esetén az alapítvány kész jogi segítséget biztosítani

A törvények betartása szükségállapot idején is kötelező mindenki számára

A fenti cím szellemében hadd szögezzük le, hogy alapítványunk egyik fő tevékenysége a jogvédelem, vagyis annak a figyelemmel követése, hogy a hatóságok betartják-e a törvényeket. A kettős azonban mérce nem kenyerünk, ezért ugyanolyan fontosnak tartjuk azt is, hogy az állampolgárok is ugyanúgy cselekedjenek. Ez hatványozottan igaz olyan rendkívüli helyzetben, ami most áll fenn, amikor mindenkinek nagyobb az egyéni felelőssége, aprónak tűnő törvényszegéssel nagy bajt lehet okozni. Éppen ezért kérünk mi is mindenkit, hogy az érvényes jogszabályokat szigorúan tartsák be, még akkor is, ha azok egyike-másika túlzónak, indokolatlannak tűnhet esetenként.

Ellenben nem mehetünk el szó nélkül azok mellett a jogsértések mellett, amelyekről nap mint nap lehet értesülni különböző forrásokból. A hatóságok kötelessége a közösséget, a közérdeket szolgálni, az általuk elkövetett jogsértések ezért még súlyosabban esnek latba bármikor, s kiemelten most, amikor a kialakult helyzet mindenki számára kisebb-nagyobb gondot jelent. Ilyenkor még inkább igaz kellene legyen az, hogy a közalkalmazott az közszolga és nem kényúr.

Következésképpen arra biztatunk mindenkit, akit bármilyen atrocitás vagy jogsértés ér a hatóságok részéről ebben az időszakban, hogy tegyen panaszt, teremtse meg annak a lehetőségét, hogy a törvénysértő hatósági személy tette ne maradjon büntetlen. Ha egy állampolgár törvényt sért, akkor jogos őt azért megbüntetni, ellenben ez nem jogosítja fel a hatóságokat (elsősorban a rendőrséget és csendőrséget), hogy valakit megalázzanak, vagy pedig a jogszabályok egyéni értelmezése alapján, el nem követett jogsértésért büntessenek. Jelezzük ugyanakkor azt is, hogy alapítványunk kész jogi segítséget biztosítani mindenkinek, aki úgy értékeli, hogy őt jogsérelem érte. Folyamatosan elérhetőek vagyunk levélben (szekler.monitor@sic.hu) illetve a Facebookon, forduljanak hozzánk bizalommal, s amennyiben mi magunk is arra a következtetésre jutunk, hogy jogsértés történt, akkor lehetőségeink függvényében segítünk.

Árus Zsolt
Címfotó: libertatea.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: