Jöhet a tél

Hargita megye készen áll!

Újabb kétéves keretszerződést kötött Hargita Megye Tanácsa a megyei utak téli karbantartására. A keretszerződés értéke meghaladja a 15 millió lejt. A közbeszerzésen a jelentkező cégek 16 csoportosításra (lot) tehettek le ajánlatot.

A szerződések a következő munkálatokat tartalmazzák: hóeltekarítás ekével, csúszásgátlók szórása, gyors beavatkozás sürgősségi esetekben, mint például az úttestre dőlt fák eltávolítása, kérés esetén hómaró bevetése, valamint 24 órás készenlét.

A téli karbantartás megszervezésének feltételeit a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium 2013/2170-es számú rendelete írja elő, éspedig:

– a hóekével történő beavatkozás csak 15 centiméteres hóréteg képződése esetén kezdődik el – ezzel szemben Hargita Megye Tanácsa a téli karbantartásra vonatkozó feladatfüzetben 6 centiméteres hóréteget határozott meg, mint beavatkozási érték, ez alatt technikailag nem megoldható a hóekés beavatkozás, 2-3 cm hóréteg esetében az úttest szórása a leghatékonyabb megoldás.

– amíg hóhullás van, nem szórnak csúszásgátló anyagot, tekintettel, hogy a hóekék többszöri térése nyomán a sáncba jut a leszórt anyag

– beavatkozási algoritmus – fontosabb útvonalak esetén (lebonyolított forgalom, érintett lakosság aránya) hamarabb és gyakrabban történik beavatkozás, mint a kisebb forgalommal rendelkező utakon, a három besorolási kategória és a kategóriának megfelelő beavatkozást a rendelet 3-as számú táblázatában található (32. cikkely):

http://cnadnr.ro/sites/default/files/Reglementari-tehnice/AND%20525%202013.pdf

teli_karbantartas

A beavatkozás mikéntjéért a téli karbantartással megbízott cég felel, minden cégnek van térségi felelőse, aki figyeli az időjárási és közlekedési viszonyok alakulását, és szükség esetén elrendelik a beavatkozást. Így például a rendőrség, ha nincsenek biztosítva a közlekedéshez szükséges feltételek, nem a megyei tanács, hanem a megbízott cég nevére állítja ki a büntetési jegyzőkönyvet.

Mindezek ellenére, a megyei tanács munkatársai naponta ellenőrzik a megbízott cégek tevékenységét, a gépjárművek mozgása GPS rendszerrel lekövethető, és be nem jelentett terepszemlék révén.

A fent leírtak a megyei besorolású utak téli karbantartására vonatkoznak, amelyek Hargita Megye Tanácsa ügykezelésébe tartoznak. Az országutak és európai utak adminisztrálása az országos útügyi hatóság feladatköre.

Kérem ossza meg ismerőseivel: