Jóváhagyta a CNSU a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó javaslatot

Az éjszakai kijárási tilalom nem 23 órától lép érvénybe, hanem 22 órától

Jóváhagyta szerdai ülésén az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) azt a határozatot, amely szerint március 14-étől újabb 30 nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában.

16-os számú határozatában a testület javaslatot tesz arra is, hogy a kijárási tilalom 22 órától 5 óráig legyen érvényben.

Ugyanakkor javasolják, hogy a téli üdülőtelepeken működő kereskedelmi szálláshelyek legtöbb 70 százalékos kapacitással üzemelhessenek. Az intézkedés a következő településekre érvényes: Azuga, Buşteni és Sinaia (Prahova megye); Tusnádfürdő, Borszék, Homoródfürdő, Hargitafürdő (Hargita megye); Borsabánya és Kapnikbánya (Máramaros megye); Brassópojána, Predeál és Törcsvár (Brassó megye); Szováta (Maros megye); Vatra Dornei (Suceava megye); Voineasa (Vâlcea megye); Borló és környéke, Sebestorony község (Krassó-Szörény megye); Lepus (Fehér megye); Durău (Neamţ megye); Novaci-Rânca (Gorj megye); Păltiniş (Szeben megye); Biharfüred (Bihar megye); Strázsa üdülőtelep (Hunyad megye).


Az éjszakai kijárási tilalmat érintő szigorításon kívül nem vezetnek be újabb korlátozó intézkedéseket – jelentette be szerdán a kormányfő, aki – állítása szerint – nem értett egyet azzal a javaslattal, hogy hétvégére zárják be a nagy bevásárlóközpontokat.
citu_feb3Florin Cîţut többek között arról kérdezték szerdán az újságírók, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával lehet-e újabb korlátozások bevezetésére számítani. A miniszterelnök azt mondta, a legjelentősebb változás az lesz, hogy az éjszakai kijárási tilalom nem 23 órától lép érvénybe, ahogyan eddig, hanem 22 órától. Az üzletek továbbra is 21 óráig tartanak majd nyitva, és más jelentős korlátozások sem várhatók. Az epidemiológusok javasoltak ugyan néhány szigorúbb intézkedést – például hogy hétvégére zárják be a nagy bevásárlóközpontokat -, ezekhez azonban nem adta a hozzájárulását, mert nem tartja indokoltnak a szigorításokat, tekintve, hogy jól halad az országban az oltáskampány.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt is elmondta, nincsenek becslései arra vonatkozóan, hogy hány új megbetegedésre számíthatunk a következő napokban.

“Voltak olyan becslések, amelyek szerint márciusban elérjük a napi 10 ezret, de nem tartunk ott. A becslések csak becslések, a valóság mindig megcáfolja ezeket” – fogalmazott.


Meghosszabbították a veszélyhelyzetet, a kijárási tilalom ezentúl 22 órakor kezdődik

Jóváhagyta a kormány a veszélyhelyzet újabb meghosszabbítására vonatkozó javaslatot.

Az előző időszakhoz képest a legfontosabb változás, hogy az éjjeli kijárási tilalom nem 23, hanem 22 órakor kezdődik.

A hírt Florin Cîţu miniszterelnök jelentette be a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

A kijárási tilalom kezdetének 23 óráról 22 óra való módosításán kívül az óvintézkedések tekintetében nincs jelentős változás – tette hozzá a kormányfő.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) szerda délelőtti ülésén hagyta jóvá a veszélyhelyzet újabb meghosszabbításáról szóló határozatot.

A határozatban a testület javasolta, hogy a kijárási tilalom 22 órától 5 óráig legyen érvényben.

Ugyanakkor javasolták, hogy a téli üdülőtelepeken működő kereskedelmi szálláshelyek legtöbb 70 százalékos kapacitással üzemelhessenek.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: