Jóváhagyta a kormány az energiaárak korlátozásáról szóló sürgősségi rendeletet

Április 1-jétől lép érvénybe a jogszabály

Jóváhagyta a kormány pénteki ülésén a villamos energia és a földgáz árának a következő egy évben érvényes korlátozásáról szóló sürgősségi rendeletet – jelentette be egy Facebook-bejegyzésben Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

A tárcavezető szerint az április 1-jétől érvénybe lépő jogszabály villamos energiával kapcsolatos intézkedései 8 millió háztartást érintenek, a földgázárak szabályozása pedig minden háztartásra érvényes, fogyasztástól függetlenül – szögezte le.

A 2021-ben havonta átlagban legtöbb 100 kilowattóra (kWh) elektromos energiát elhasználók április 1-jétől 0,68 lejt fognak fizetni kilowattóránként az áramért, 100 és 300 kWh közötti fogyasztás esetén pedig legtöbb 0,8 lejt.

A földgázért legtöbb 0,31 lejt kell majd fizetniük kilowattóránként a háztartási fogyasztóknak.

A nem háztartási fogyasztók számára a villamos energia ára egységesen 1 lej, a gázé pedig 0,37 lej lesz kilowattóránként.

A hőenergia-termelő vállalatok megawattóránkénti 250 lejes áron vásárolhatják meg a földgázt.

Az energiaügyi minisztérium honlapján csütörtök este közzétett jogszabálytervezet legtöbb 150 lejben állapította meg a háztartási fogyasztókat ellátó szolgáltatók által megvásárolt, hazai kitermelésű földgáz megawattóránkénti árát, a miniszter bejegyzéséből azonban nem derül ki, hogy ezt az előírást jóváhagyta-e a kormány vagy sem.


Ciolacu: az energiaárakról szóló rendelet pajzsként védi majd meg az embereket és a cégeket

Az energiaárak korlátozásáról szóló rendelet “pajzsként” védi majd meg az embereket és a cégeket, akiknek/amelyeknek a következő egy évben nem kell “fájdalmas drágításoktól” tartaniuk – vélekedik a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Marcel Ciolacu egy pénteki Facebook-bejegyzésben azt írta, alakulata gondoskodott arról, hogy az árakkal spekulálókat “keményen megadóztassák”, és azt is garantálja a jogszabály, hogy “észszerű árakon” jussanak hozzá a románok az országban kitermelt földgázhoz.

“Továbbra is a romániai vállalatok támogatását és a lakosság életszínvonalának fenntartását célzó intézkedésekre összpontosítunk, hiszen ez a fő oka annak, hogy beléptünk a kormányba” – fogalmazott a PSD-elnök.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: