Jövő év január 23-a, június 2-a és augusztus 14-e szabadnap lesz a közszférában

A három szabadnappal kieső munkaidőt be kell pótolni

2023. január 23-a, június 2-a és augusztus 14-e szabadnap lesz a közalkalmazottak számára. Erről szerdai ülésén fogadott el határozatot a kormány.

A munkatörvénykönyv előírásai szerint legkésőbb január 15-ig kormányhatározattal állapítják meg azokat a munkanapokat, amelyekre az állami alkalmazottak szabadnapot kapnak a hivatalos munkaszüneti napok előtt vagy után, illetve azokat a napokat is, amikor a kieső munkaidőt be kell pótolniuk.

2023. január 23-a, június 2-a és augusztus 14-e hivatalos munkaszüneti napokat kötnek össze, így ezek is szabadnapok lesznek a közalkalmazottak számára. Ez alól kivételt képeznek azok a munkakörök, amelyekben a tevékenység jellege miatt nem függeszthető fel a munkavégzés.

A szerdán elfogadott kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy a három szabadnappal kieső munkaidőt be kell pótolni február 28-ig, június 30-ig, illetve augusztus 31-ig.

A munkatörvénykönyv szerint a román fejedelemségek egyesülésének napja, január 24-e, a június 1-jei gyermeknap és Nagyboldogasszony napja, augusztus 15-e hivatalos munkaszüneti nap Romániában.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: