Jövő évtől a borravalót is fel kell tüntetni a vendéglátó egységekben kiállított nyugtán

A kapott borravalók értékét kötelező lesz szétosztani az alkalmazottak között

A képviselőház kedden döntő házként elfogadta a borravalót szabályozó törvénytervezetet, amelynek értelmében a vendéglátó egységek vendégei által hagyott borravalót fel kell tüntetni a nyugtán, tehát adóköteles; bankkártyával is fizethető, és értéke nem haladhatja meg a fogyasztásért fizetett összeg 15 százalékát.

A jogszabályjavaslat elfogadása mellett 189, ellene 34 képviselő szavazott, négyen tartózkodtak.

Miklós Zoltán parlamenti képviselő, az RMDSZ pénzügyi szakpolitikusa elmondta, többpárti célkitűzés volt a borravaló rendszerének törvényes szabályozása, azonban a gyakorlati kivitelezést a szövetség módosító javaslata értelmében fogadták el.

‘A jogszabály tisztázza a borravaló törvényes fogalmát, mely szerint csak az a pénzösszeg nevezhető borravalónak, amelyet a vendég a nyugtán szereplő összegen kívül önszántából ad a kiszolgálásért. Azonban továbbra is tilos bármilyen szolgáltatást borravalóhoz kötni, a borravaló ezentúl is opcionális lesz’ – idézi a politikust az RMDSZ kedden kiadott közleménye.

A vendéglátó egységekben 2023. január elsejétől a borravalót kétféleképpen lehet majd feltüntetni a nyugtán a vendég kérésének megfelelően: fix összegként vagy a fogyasztás összegéhez mérten, százalékban. Ez utóbbi esetben a vendég kiválaszthatja, hogy a végösszeg 0 és 15 százaléka között milyen összeget szán borravalóra.

Az alkalmazottak borravalóból származó jövedelme fizetésen felüli jövedelemnek számít, ezért jövedelemadó-köteles lesz, azonban kevesebb adóterhet vetnek ki rá, csupán a 10 százalékos személyi jövedelemadót. A vendéglátó egység munkatársának be kell vezetnie a borravalóként kapott összegeket a könyvelésbe.

A kapott borravalók értékét kötelező lesz szétosztani az alkalmazottak között, ennek módszertanát a vendéglátó egység belső szabályzatának kell rögzítenie.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: