Július 1-jétől lesz elérhető Romániában az uniós digitális COVID-igazolvány

A certificat-covid.gov.ro internetes oldalról lesz letölthető

Az uniós digitális COVID-igazolványt július 1-jétől lehet majd letölteni Romániában a certificat-covid.gov.ro internetes oldalról – nyilatkozta hétfőn az AGERPRES hírügynökségnek Andrei Baciu.

Az egészségügyi minisztériumi államtitkár rámutatott, a certificat-covid.gov.ro oldalon létre kell hozni egy fiókot, majd a megadott e-mail címre érkező linkre kattintva tölthető le a COVID-igazolvány. Azok, akiknek nincs internet-hozzáférésük, családorvosuk vagy a megyei közegészségügyi igazgatóság segítségével juthatnak hozzá a dokumentumhoz.

A szakember hozzátette, létre fognak hozni egy hívóközpontot, amelyen jelezni lehet majd az esetleges problémákat, kivételeket, sajátos helyzeteket. Ugyanakkor július 1-jétől lesz egy hathetes átmeneti időszak, amely alatt mind a “klasszikus” oltási igazolvány, mind a digitális igazolvány használható lesz.

Baciu nyomatékosította, az uniós digitális COVID-igazolvány bevezetésével a cél az országok közötti mozgás megkönnyítése, a határátlépés egyszerűsítése. Az igazolvány – amely bizonyítékul szolgál arra, hogy tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni oltást, vagy átesett a betegségen az elmúlt 180 napban, vagy tesztet végeztetett, amelynek negatív lett az eredménye – tartalmazni fog egy, a hitelességét szavatoló QR-kódot, így a határnál csak ezt kell beolvasni, nem lesz szükség további ellenőrzésekre a dokumentumok hitelességét illetően.


Bár az Unión belüli utazások megkönnyítésére fejlesztették ki, belföldön is fel lehetne majd használni az EU-s digitális COVID-igazolványokat, például a koncerteken való részvételkor, vélte Florin Cîţu kormányfő.

‘Július elsejétől a szállodák maximális kapacitáson működhetnek, és sok esetben nem szükséges a beoltottság tanúsítása. Olyan helyeken azonban, ahol erre szükség van, például koncerteken, lehet, hogy ez a variáns egyszerűbb (az EU-s digitális COVID-igazolvány bemutatása – szerk. megj.)’ – fejtette ki Cîţu a Digi 24 kedd esti műsorában.

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter kedd este bejelentette, hogy a kormányülésen jóváhagyták a 2021. július elsejétől az Unión belüli utazáshoz szükséges EU-s digitális COVID-igazolvány kiadásának jogi kereteit szabályozó sürgősségi rendelet tervezetét.

A miniszter rámutatott, hogy az igazolvány belföldön történő felhasználása egyelőre még nem szabályozott, de ha a szakmai szövetségek vagy gazdasági szereplők részéről érkezik erre vonatkozó igény, tárgyalni fognak róla.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: