Június 1-jétől nem lehet minden korlátozó intézkedést feloldani

A tervek szerint két szakaszban lazítanak a korlátozásokon

Mindenki megértette, hogy június 1-jétől nem lehet minden korlátozó intézkedést feloldani, így várhatóan két szakaszban lazítanak majd a korlátozásokon – jelentette ki csütörtökön a miniszterelnök, miután találkozott Konstancán a vendéglátó ágazat (HoReCa) képviselőivel.

Florin Cîţu azt mondta: ‘igen jó’ javaslatokat kapott a vendéglátóipar képviselőitől, ezeket pénteken a minisztériumközi bizottság elé terjeszti majd. Úgy fogalmazott: ‘mindenki megértette’, hogy június 1-jétől nem lehet egyszerre minden korlátozó intézkedést feloldani. Így az első lazításokra június elsejétől kerül sor, a következő intézkedések pedig augusztus 1-jétől várhatók.

A miniszterelnök rámutatott, azokban a szállodákban és éttermekben, amelyekben csak beoltott személyek dolgoznak, kihelyezik a “Biztonságos hely, mi beoltattuk magunkat” feliratot.

Annak kapcsán, hogy június 1-jétől teljes kapacitással megnyitnák az éttermeket és tengerparti szállodákat a beoltott vendégek előtt, a miniszterelnök rámutatott, ha a javaslatot elfogadja az illetékes tárcaközi bizottság, majd megszabják azt is, hogy miként ellenőrzik a beoltottságot. Mint mondta, a személyi szám alapján ez már most könnyen ellenőrizhető, a pontos módszerről azonban a későbbiekben döntenek.

A kormányfő a konstancai prefektúra épületében találkozott a vendéglátóipar képviselőivel, majd Klaus Iohannis államfővel együtt látogatást tett a konstancai katonai kórházban működő oltóközpontban.


Cîţu: Idén valószínűleg megtarthatók a fesztiválok, de inkább augusztus 1-je után

Vélhetően sor kerülhet idén az olyan nagyobb fesztiválokra, mint például az Untold vagy a Neversea, de inkább augusztus 1-je után – jelentette ki Florin Cîţu miniszterelnök.

Többek között azt is megkérdezték az újságírók a csütörtökön Konstancán tartózkodó kormányfőtől, hogy szerinte idén megszervezhető-e a kolozsvári Untold fesztivál vagy a konstancai Neversea. “Én ezt remélem és ezt akarom” – válaszolt, hozzátéve azonban, hogy inkább egy augusztus 1-je körüli vagy utáni időpontban kerülhetne sor ezekre, mintsem közvetlenül június 1-je után.

A miniszterelnök csütörtöki bejelentése értelmében a tervek szerint két szakaszban lazítanak a korlátozásokon, az első lazítások június 1-jétől várhatók, augusztus 1-jétől pedig újabb intézkedések következnek majd.


F. Cîţu: Nem lesz kötelező a védőmaszk viselése a tengerparton

Június 1-jétől nem lesz kötelező a védőmaszk viselése a tengerparton, de a napozóágyak között távolságot kell tartani – jelentette ki csütörtökön a miniszterelnök, miután találkozott Konstancán a vendéglátósok szövetségének (HoReCa) képviselőivel.

Florin Cîţu azt mondta: szövetség képviselő egyetértettek a fenti megoldással.

A miniszterelnök örömét fejezte ki a fölött, hogy a HoReCa támogatja az oltási kampányt.

A kormányfő Klaus Iohannis államfővel együtt látogatást tett a konstancai katonai kórházban működő oltóközpontban.


Elérhető, hogy augusztus 1-jétől ne kelljen maszkot viselni a nem zsúfolt kültéri helyszíneken

Elérhetőnek tartja az egészségügyi miniszter, hogy augusztus 1-jétől ne kelljen maszkot viselni a nem zsúfolt kültéri helyszíneken.

Ioana Mihăilă a közszolgálati televízió szerda esti műsorában azt mondta: támogatja a miniszterelnök azon elképzelését, hogy azok, akik beoltatták magukat, minél előbb visszatérjenek a normális élethez, például, hogy június 1-je után ne kelljen maszkot viselni az olyan irodákban, ahol minden személy immunizálva van.

A tárcavezető abban reménykedik, hogy miután a családorvosok is bekapcsolódtak az oltási kampányba, a naponta beoltott személyek száma átlépi a százezres küszöböt.

Kérdésre válaszolva rámutatott: az érdeklődés hiánya miatt esetleg megmaradó AstraZeneca oltóanyagot el lehetne adni más európai országoknak, vagy el lehetne adományozni.

Kifejtette: a gyógyszertári gyorstesztelést lehetővé tevő miniszterei rendelet a napokban megjelenik, a tesztelés akár már a jövő héten beindulhat.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: