Jurnal de România. Sfântu Gheorghe – Romániai napló. Sepsiszentgyörgy

Román nyelvű előadás magyar felirattal


FEBRUÁR 22., SZERDA, 19:00 óra, Figura Stúdió Színház, nagyterem.
Román nyelvű előadás magyar felirattal.
Jegyek ára: 10 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 7 lej.
Jegyek válthatók munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között a Figura jegyirodájában, vagy előadás előtt egy órával a színház előcsarnokában.
Tel.: 0752-227-011; e-mail: org@figura.ro


Carmen Lidia Vidu az az a művész, aki sosem áll le a kísérletezéssel. Nem állt le akkor sem , mikor itt élt a székelység körében, ahol egy szokatlan színházi kísérleten dolgozott: Romániai napló. Sepsiszentgyörgy címmel.

Egy napló az őszinteség kísérlete, és egyedivé, vagyis művészi alkotássá akkor válhat, mikor egy átgondolt, jól felépített szerkezeten keresztül a gondolat intimitását tárja fel, amely folyamatosan elrejt és felfed egyaránt. Egy városnak nem csupán egy arca van, hogy milyen az annak függvénye, hogy ki és honnan nézi. Sepsiszentgyörgy Carmen Lidia Vidu Romániai Naplójában az Andrei Mureşanu Színház néhány színészének szemszögéből látszik.

Az a terület, melyen Carmen Lidia Vidu kísérletezik, Romániai napló. Sepsiszentgyörgy önéletrajzi vonala, és arra keresi a választ, tényleg be lehet-e hatolni egy város intimitásába? Hol és hogyan? Lopakodva, javasolja a rendezőnő, és lakosainak olyan oldalait megközelítve, melyeket ritkán vagy soha nem tárnak nyilvánosság elé. A nagyjából 60.000 sétáló mindenség közül, akik Sepsiszentgyörgy lakosságát alkotják, Carmen Lidia Vidu hat “jöttment”-et választott, mind az Andrei Mureşanu Színház színészei, és lelkük szókratikus lemeztelenítésére hívja ki őket.

romaniai_naplo1Titkok és leleplezések játéka kezdődik, a hat színész életének pillanatfelvételeiből összerakva: honnan származnak, szülőkről, nagyszülőkről, félelmekről és türelemről, útjukról, mely Sepsiszentgyörgyre vezetett, román nyelvről és magyarokról, az első rácsodálkozásokról, kezdetekről, lakásokról, szomszédokról, kedvenc házról, egy macskáról, albérletekről, költözésekről, keresésekről, menekülésekről kedves helyekre, és szembenézés a közönyösséggel. A színész kimerítő munkájáról, nézőkről, álmokról, eltévelyedésekről, szerelmekről és türelemről, reményről, hibákról, csalódásokról, szakításokról, összeomlásokról, sokkról, félreértésekről, közös költségekről, gyerekekről, sebezhetőségről, tehetetlenségről, férjről, aki kiakad, dühről, meneküléskényszerről és türelemről, veszteségekről és nyereségekről, lázadásról és a hét puccsista történetéről, akik ráijesztettek a kelet színházi világára.
A boldogság pillanatairól, zodiákusról, zenéről, ellenszenvről, feszültségről, szenvedélyről, képmutatásról, arroganciáról, koholmányokról, túlzásokról, magyar nyelvű manele-ről, tetoválásokról, az első bemutatóról és a halálról, mely legyőzi a színházat, a kedvenc helyről, amely az otthon. És végül a türelem művészetéről.

A „Napló Romániáról” egy olyan párbeszéd tere, melyet Carmen Lidia Vidu rendezőnő nyitott, abból a célból, hogy megismerje saját generációját, és ezen keresztül egy olyan Romániát, mely nem szerepel a televíziós műsorokban és a turisztikai ajánlatokban. Egy komplex és hosszú távú projekt, amely színházi előadásokat, rövidfilmeket, kiállításokat foglal magában. Sepsiszentgyörgy az első állomása ennek az egyedi sorozatnak, melyet követ Konstanca (színházi előadás), majd Bukarest (film).


Játsszák: Elena Popa, Alexandrina Ioana Costea, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina, Daniel Rizea, Costi Apostol
Fotó/Video: Vetró Baji, Levente Vargyasi
Zene: Luiza Zan, Kónya Ütő Bence
Jelmez: Raluca Alexandrescu
Ügyelő: Lidia Baciu

RENDEZŐ: CARMEN LIDIA


Ízelítő:

Kérem ossza meg ismerőseivel: