Kánikula lesz a következő napokban

Az ország területének háromnegyed részén hőségre kell számítani

Kánikulára vonatkozó narancssárga kódjelzést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenkét megyére. Ugyanakkor július 22-e és 24-e között az ország területének háromnegyed részén hőségre kell számítani.

Szerdán a Bánságban, a Körösök vidékén, Olténiában, Erdély délnyugati részén és Munténiában a nappali hőmérséklet 35-37 fokon tetőz, a hőérzet kellemetlenné válik, a hőmérséklet-páratartalom index pedig meghaladja a kritikus 80-as értéket.

Július 22-én, 23-án és 24-én a forró levegőtömeg az ország területének nagy részére kiterjed, 35-37 fokos maximumokra kell számítani, és éjjel sem lesz hűvösebb 18-20 foknál.

A Bánságban, a Körösök vidékén, Olténia déli részében, Erdély északnyugati részén, Máramaros nyugati részén és Munténia délnyugati részén július 22-23-án tovább nő a hőmérséklet, a koradélutáni órákban elérheti a 38-40 fokot, pirkadatkor is csak 20-22 fokra hűl le a levegő.


A miniszterelnök válságstáb megalakítását kérte a kánikula hatásainak figyelemmel követésére

Válságstáb létrehozását kérte Nicolae Ciucă miniszterelnök a katasztrófavédelmi főosztálytól a kánikula hatásainak monitorozására.

Ciucă a szerdai kormányülés elején közölte: az országos meteorológiai és hidrológiai intézet prognózisa alapján rendkívül meleg várható a következő napokban, ezért azzal bízta meg a katasztrófavédelmi főosztályt, hogy csütörtöktől külön válságstáb kövesse figyelemmel a kánikula hatásait.

Szerdán az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) is összeül, hogy cselekvési tervet dolgozzon ki a hőség várható következményeinek kezelésére. A kormányfő az egészségügyi és a védelmi minisztériumtól is készenlétet kért, hogy szükség esetén azonnal a lakosság segítségére siethessenek.

Nicolae Ciucă kedden tanácskozott az aszály hatásait monitorozó minisztériumközi bizottsággal. Ezt követően azt mondta, minden hazai és európai erőforrást be kell vetni a mezőgazdaság megmentése érdekében. ‘Az öntözőrendszerek üzembe helyezése a legfontosabb feladatunk. Az állami tulajdonú vízvezeték-hálózat teljes hálózatát fel kell újítani és ki kell bővíteni. Az aszály sújtotta területeken végrehajtandó intézkedések a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium javaslatain alapulnak majd, és minden szakminisztérium és felelős hatóság hozzá fog járulni az Európa nagy részét már sújtó szárazság hatásai elleni küzdelemhez’ – jelentette ki a miniszterelnök.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: