Kánikulára és fokozott légköri instabilitásra is figyelmeztetnek

Elsőfokú (sárga jelzésű) riasztások vannak érvényben

Kánikulára figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat 19 megyére. Az elsőfokú (sárga jelzésű) hőségriasztás keddig van érvényben.

Az előrejelzések szerint hétfőn és kedden az ország déli és keleti megyéiben lesz nagy meleg. Helyenként kánikula várható, a hőérzet-index pedig meghaladja a kritikus 80 egységet. A hőmérséklet nappali csúcsértéke 32 és 37 fok között váltakozik.

A sárga jelzésű hőségriasztás Bukarestre, illetve Argeş, Bákó, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Olt, Prahova, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea és Vaslui megyére terjed ki.

A meteorológusok szerint a délkeleti országrészben a nagy meleg szerdán is kitart.


Fokozott légköri instabilitásra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat. A sárga jelzésű viharriasztás kedd 10 óráig van érvényben.

Az előrejelzések szerint Bánságban, Körös-vidéken, Máramarosban, Olténia nyugati felében, Erdély legnagyobb részében, Moldva északkeleti megyében, a Nyugati-Kárpátokban és helyenként a Déli-Kárpátokban heves széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok várhatók, és jégeső is lehetséges. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-40 litert négyzetméterenként.

A meteorológusok szerint a fokozott légköri instabilitás egész héten jellemző lesz az érintett régiókra.

A sárga jelzésű viharriasztás a következő megyékre terjed ki: Fehér, Argeş, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Krassó-Szörény, Dolj, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes és Vâlcea.


Árvizek alakulhatnak ki Bihar, Kolozs, Fehér és Arad megyei folyószakaszokon

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el hétfőn az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 11 folyó gyűjtőmedencéjében.

A hidrológusok szerint kedden délig villámárvizek alakulhatnak ki és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza és Lápos (Máramaros megye), Kis-Szamos (Bihar és Kolozs megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Aranyos (Fehér és Kolozs megye), Néra (Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye) és a Duna (Mehedinţi és Krassó-Szörény megye).

A hidrológusok szerint elsősorban Bihar, Kolozs, Fehér és Arad megyei folyószakaszokon alakulhatnak ki árvizek.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: