Kánikulával kezdődik a hét

Ezt követően viharossá válik az idő

Jövő hét első napjaiban kánikula várható, közölte az AGERPRES hírügynökséggel Adrian Boariu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szolgálatos meteorológusa. 

Boariu tájékoztatása szerint hétfőtől országszerte felmelegedés várható, Bánságban, a Körösök vidékén, Délnyugat-Erdélyben, helyenként pedig Olténiában és Munténiában is meleg, párás idő lesz, a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as értéket. A tengerparton a maximális hőmérséklet 25 és 28 Celsius-fok között alakul, a Bánságban akár 37 fok is lehet. Bukarestben 34 Celsius-fok várható napközben. 

Kedden folytatódik a kánikula, a Bánságban 38, az ország délnyugati részében 35-37 fokra, Bukarestben 35 fokos maximális hőértékre kell számítani napközben. 

Ezt követően viharossá válik az idő, országszerte kialakulhatnak záporok, zivatarok, felerősödik a szél – mondta a meteorológus. 

Csütörtökön már mindenhol változékonnyá válik az idő, csak a déli régiókban lesz továbbra is 33 Celsius-fokos nappali hőmérséklet. Az ország többi térségében lehűl a levegő, július 14-e és 17-e között az évszakra jellemző értékeknél alacsonyabb lesz a hőmérséklet, és a nyugati régiókban esőre kell számítani. 

Július 1-jén 44 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek árnyékban Románia bizonyos térségeiben. Ez volt az utóbbi 60 év legmelegebb július elsejéje.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: