Karikatúra-kiállítás Gyergyószentmiklóson

Könczey Elemér grafikus karikatúráiból Határidő/Deadline címmel nyílik kiállítás február 25-én, szombaton 18 órától a gyergyószentmiklósi művelődési ház Karancsi Sándor termében.

konczey_karikatura_kiallitas1A házigazda, Fórika Sebestyén megnyitóbeszédét követően Fórika Krisztina méltatja a kiállítást. Közreműködnek a Vaskertes Általános Iskola diákjai. A grafikus rövid előadással készül a sajtókarikatúra műfajáról, betekintést engedve a karikatúrakészítés műhelytitkaiba.

A jelenlegi kiállítás anyaga válogatás az elmúlt évek rajzaiból.


Könczey Elemér
 
1969-ben született Székelyudvarhelyen. 2001-ben végezte el a grafika szakot a kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Akadémián.

Tanársegédként reklámgrafikát, szöveg- és kiadványszerkesztést, vizuális kommunikációt tanított 2001–2014 között a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem újságírói és kommunikációs szakán.

Könyvborítók, illusztrációk, kiadványok tipográfiai terveinek, intézmény-, rendezvény- és kampányarculatok szerkesztésében jártas. A kolozsvári Idea Plus grafikusműhely alapító tagja, 2007-től vezetője.

Napi karikatúra rovata van a Krónika erdélyi magyar közéleti napilapnál. Első karikatúrája 1994-ben jelent meg a kolozsvári Szabadság napilapban, azóta több mint 5000 rajza látott napvilágot számos erdélyi kiadványban.

2002-ben jelent meg első, Szöveg nélkül című 222 válogatott rajzot tartalmazó három nyelvű (magyar, román, angol) kötete az Erdélyi Híradó kiadónál. 2009-ben adták ki második kötetét Fejadag címmel, a kolozsvári Exit Kiadó gondozásában, amely 365 rajzot tartalmaz, válogatás a 2002–2009 között megjelent karikatúrákból.

Kérem ossza meg ismerőseivel: