Kárpótlást kapnak a természetvédelmi területen lévő erdők tulajdonosai

A ki nem termelt famennyiség arányában

Pénzbeli kárpótlást kapnak azon természetvédelmi területen lévő erdők tulajdonosai, ahol korlátozzák a fakitermelést – döntötte el pénteki ülésén a kormány.

A kormány kidolgozta a módszertani eljárást arra vonatkozóan, hogy a tulajdonosok a ki nem termelt famennyiség arányában kárpótlást kapjanak.

‘A 2017-2020-as időszakra a kormány 285 millió lejre becsüli a kárpótlási összeg felső határát, ebből 2017-ben 19 millió lej kerül kifizetésre. A kárpótlás azoknak a természetes és jogi személyeknek, illetve az ezek által alkotott egyesületeknek jár, akiknek/amelyeknek olyan természetvédelmi területen van erdőtulajdonuk, ahol kitermelési korlátozások vannak hatályban’ – szögezi le a kormány.

A kormány számításai szerint a kárpótlás mintegy 216.000 hektár erdőterületre terjed ki, amelyre, a besorolás függvényében, a tulajdonosok évente 226 – 493 lej kárpótlásra jogosultak hektáronként.

Az érdekelteknek minden évben június 30-ig kell benyújtaniuk igénylésüket. 2017-ben a határidőt jelen határozat érvénybe lépésétől számított 90 napig meghosszabbítják.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: