Kártérítésről szó sincs

A hulladékkezelési szolgáltatás változatlanul folytatódik Gyergyószentmiklóson

A Marosvásárhelyi Táblabíróság a korábban, tavalyi év októberében alapfokon meghozott döntést szentesítette január 21-én, csütörtökön. A jogvita 2014-ben, a gyergyószentmiklósi hulladékkezelési szolgáltató-váltáskor indult, Hargita Megye Tanácsa, valamint később a Prefektúra is kérdéseket vetett fel a szerződés egyes alpontjait illetően.

A mostani döntés értelmében a gyergyószentmiklósi hulladékgazdálkodási szolgáltatásban a lakók semmiféle változást nem éreznek, mi több, a lakossági ár az idei ÁFA-csökkenés miatt valamivel kevesebbe is kerül.

A döntés a szolgáltató és a város között megkötött szerződés futamidejére vonatkozóan ír elő módosítást, a 20 éves időtartamra szóló megállapodást annyiban kell módosítaniuk a feleknek, hogy az 1 évre szóljon, a meghosszabbítás lehetőségével. A megkötött szerződésben még egy módosításnak kell megtörténnie a döntés értelmében: amennyiben a regionális szolgáltató működése bármikor a jövőben elindul, a szerződést a feleknek újra kell elemezniük, szükség esetén az új helyzet szerint módosítaniuk.

IMG_2549

Amennyiben a regionális szolgáltató működésének elindulása a jövőben az RDE-vel kötött szerződés felbomlásához vezetne, a városban kialakított szigetek, szelektív gyűjtőpontok, stb. a város tulajdonában maradnak. Az le nem amortizálódott beruházási értéket kizárólag ebben az esetben kell megtérítenie a városnak, mivel a befektetés a város tulajdonát gyarapítja.

Az előzetes híresztelésekkel ellentétben, jelenleg kártérítésről szó sincs. A szerződéses viszony az előírt módosításokkal folytatódik, eközben pedig a lakosság számára semmiféle változás nem lesz érezhető a szolgáltatásban.

Az AVE (később RDE) Hargita 2013-tól vette át a szolgáltatást Gyergyószentmiklóson, és amint azt számos lakó véleménye is tükrözi, jelentős minőségi javulás érzékelhető a szolgáltatásban: az RDE 26 korszerű gyűjtőpontot alakított ki a háztartási hulladék számára, emellett 27 műanyag-, 23 papír- és 2 üveggyűjtésre alkalmas szelektív harang is igénybe vehető a város területén. A tavaszi és őszi zöld hulladékgyűjtésben is eddig minden alkalommal hatékony partnerség alakult ki a szolgáltatóval, több száz tonna komposzt-anyagot gyűjtöttünk össze a lakókkal közösen. A városvezetés és a szolgáltató a szelektív gyűjtés ösztönzésének további lehetőségeiről is egyeztetett az elmúlt hónapokban.

IMG_2547

A januári soros tanácsülésen a szolgáltatást érintően 3 téma is napirendre került: egyöntetűen fogadta el a testület a gyergyószentmiklósi szelektív gyűjtés módozatát, emellett szentesítette a lakossági szerződésmintát, valamint a szolgáltatás árát 4,5 lej+ ÁFA összegben, ami az idei áfa-csökkenés eredményeképp minimális árcsökkenést eredményez.

Címfotó: Egyed Ufó Zoltán

Kérem ossza meg ismerőseivel: