Katasztrófavédelmi gyakorlat zajlott

Szerdán délelőtt a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége és a gyergyószentmiklósi, sürgősségi helyzetek kezelésével megbízott helyi speciális alakulat – tűzoltóság, rendőrség, csendőrség, önkormányzat – koordinálásában katasztrófavédelmi gyakorlatra került sor.

A megyei és helyi katasztrófavédelmi egységek, az városháza kisegítő személyzete, valamint a helyi mentőalakulatok jelenlétében szakmai találkozóval indult a nap. Itt az egyes alegységek feladatköreit, valamint a sürgősségi esetekben szükséges legfontosabb teendőket egyeztették a résztvevők. Gheorghe Pop, a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének vezetője, valamint Nagy Zoltán, alpolgármester, a helyi alakulat hivatalból megbízott vezetője egyaránt azt hangsúlyozta, hogy minden állampolgárnak fontos tudnia azokat a legszükségesebb lépéseket, amelyek katasztrófahelyzetben elengedhetetlenek a polgárok testi épségének megőrzése érdekében.

ISU.gyakorlat 001

„A gyakorlat rendszerint jó hangulatban zajlik, de nem játék” – hangsúlyozta a Gheorghe Pop, aki azt is kiemelte, a 2005-ös árvíz alkalmával Hargita megye példaértékű összefogást mutatott, lakók és szakmai alakulatok egyaránt. Sürgősségi helyzetben nem várhat senki arra, hogy majd a tűzoltók, a rendőrség, az önkormányzat megoldja – mindenkinek pontosan kell tudnia, hogy mik a legszükségesebb lépések. Nagy Zoltán alpolgármester a szakhatóságok együttműködésének fontosságát hangsúlyozta.

A szakmai találkozót követően a Salamon Ernő Gimnáziumban és a Sfântu Nicolae Líceumban  földrengés-szimuláció zajlott, megszólaltak a vészjelzők is. A gyakorlat a földrengés során szükséges teendők mellett a sebesültek ellátását is bemutatta, ebben a helyi mentőalakulatok is részt vállaltak.

ISU.gyakorlat 049

Ezt követően a gyakorlat a vízháznál folytatódott, ahol a klórtartály meghibásodásának feltételezett helyzetét szimulálták a résztvevők. A mentőalakulatok itt is szerepet kaptak, hiszen amennyiben a klór a levegőbe jut súlyos mérgezéses tüneteket eredményezhet. A gyakorlat során a levegőbe jutó klórt a szakemberek vízzel semlegesítették, majd a sérülteket egészségügyi ellátásban részesítették.

ISU.gyakorlat 067

A katasztrófavédelmi gyakorlatot kiértékeléssel zárták a szervezők, ahol mindannyian abbéli reményüket fejezték ki, hogy a legtöbb energiát majd az oktató tevékenység kell majd kitöltse, nem pedig a valós sürgősségi helyzetek kezelése.

Kérem ossza meg ismerőseivel: