Kedden délben elindult a háztartási gépek roncsprogramja

Az idei programra 40 millió lejt különítettek el

Kedden délben 12 órakor indul a háztartási gépek 2020-as roncsprogramja – tájékoztat a környezetvédelmi alap (AFM).

Az érdeklődők az AFM honlapján elérhető számítógépes alkalmazáson keresztül iratkozhatnak fel a programra (www.afm.ro, https://electrocasnice.afm.ro).

A program szabályzata szerint egy régi háztartási gép leadása esetén az igénylők a következők szerint részesülnek az A++ és A+++ energiahatékonysági osztályú háztartási elektromos és elektronikus berendezések vásárlási utalványaiból:

* 300 lej a legalább A++ energiahatékonyságú mosógépekre;
* 400 lej a legalább A++ energiahatékonyságú mosogatógépekre;
* 400 lej a legalább A++ energiahatékonyságú klímaberendezésekre, beleértve a hordozható klímaberendezéseket is;
* 400 lej a legalább A++ energiahatékonyságú hűtőszekrényekre/ kombinált hűtőszekrényekre/ fagyasztókra/ fagyasztóládákra;
* 400 lej a legalább A energiahatékonyságú tévékre;
* 400 lej a legalább A++ energiahatékonyságú ruhaszárítókra;
* 200 lej a legfeljebb 43 kWh/év energiafelhasználású porszívókra.

Ezenkívül 500 lej értékű utalványt adnak a laptopokhoz és 300 lejt a táblagépekhez.

A régi gépeket, akkreditált forgalmazónál, legfeljebb 15 nappal azt követően kell újra cserélni, hogy a támogatottak névsorát közzéteszik az AFM honlapján.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az idei programra 40 millió lejt különítettek el, ez nagyjából duplája a két évvel ezelőtti összegnek. Számítások szerint legalább százezer személy cserélheti le háztartási gépeit utolsó generációs berendezésekre – nyilatkozta Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

Tavaly ugyancsak 40 millió lejből működött a program. A rendelkezésre álló adatok szerint 89.193 utalvánnyal összesen több mint 60 ezer régi háztartási gépet vontak ki forgalomból.


Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter kedden Dan-Cătălin Vatamanu, a környezetvédelmi alap (AFM) elnökének a menesztését kérte a kormányfőtől, figyelembe véve, hogy az AFM kedden, a háztartási gépek roncsprogramjának 12 órára beütemezett elindítása előtt néhány perccel bejelentette, hogy a projekt elindítását meghatározatlan időre elhalasztják – tájékoztatott közleményében a szaktárca.

Fechet szerint ‘elfogadhatatlan, hogy a román állampolgárok által annyira várt program, amelynek előkészítésén oly sok ideig dolgoztak, ne működjék, bár minden előfeltétel megvolt hozzá’.

‘Az elmúlt hónapban, és még hétfőn is folyamatosan biztosítottak afelől, hogy nincsenek a program elindítását gátoló műszaki problémák. Véleményem szerint ezt a hozzáállást lehetetlenség tolerálni: hogy a start előtt néhány perccel – bármilyen okból – bejelentsd a lakosságnak, hogy a rendszer nem áll készen a feliratkozások fogadására és regisztrálására’ – jelentette ki Fechet, nyomatékosítva, hogy az AMF elnökének menesztését kérte a miniszterelnöktől.

Később a miniszter azt is bejelentette, hogy elküldi az ellenőrző testületet a környezetvédelmi alaphoz.

Az AFM kedden közleményben arról tájékoztatott, hogy az online alkalmazás kiberbiztonságához köthető problémák miatt elhalasztja a háztartási gépek roncsprogramjának elindítását.

A háztartási gépek 2020-as roncsprogramjának startja kedd délre volt beütemezve, az érdeklődők az AFM honlapján elérhető számítógépes alkalmazáson keresztül iratkozhattak volna fel a programra (www.afm.ro, https://electrocasnice.afm.ro).

A nagy érdeklődésre való tekintettel az idei programra 40 millió lejt különítettek el, ez nagyjából duplája a két évvel ezelőtti összegnek. Számítások szerint legalább százezer személy cserélheti le háztartási gépeit utolsó generációs berendezésekre – nyilatkozta korábban Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

Tavaly ugyancsak 40 millió lejből működött a program. A rendelkezésre álló adatok szerint 89.193 utalvánnyal összesen több mint 60 ezer régi háztartási gépet vontak ki forgalomból.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: