Kedden éjfélkor véget ér a veszélyhelyzet Romániában

Több korlátozást feloldanak

A kormány többé nem hosszabbítja meg a kedden, március 8-án éjfélkor véget érő veszélyhelyzetet – jelentette ki a Victoria-palotában tartott hétfői sajtónyilatkozatában a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru elmondta, az egészségügyi minisztérium rövidesen tájékoztatni fog majd arról, hogyan módosulnak a továbbiakban az uniós digitális Covid-igazolványra és a digitális beutazási adatlapra vonatkozó előírások.


Kedd a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet utolsó napja lesz Romániában.

Klaus Iohannis államfő pénteken, március 4-én jelentette be, hogy a kormány tagjaival folytatott tanácskozáson úgy döntöttek: március 8. után már nem hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, ugyanis a járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik.

A Románia területén kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet csaknem két éven át tartott, 2020. május 15-étől 2022. március 8-áig. Ez idő alatt öt járványhullám követte egymást, amelyek egészségügyi óvintézkedéseket tettek indokolttá.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport adatai szerint a koronavírus-járvány kezdetétől 63.993 fertőzött személy halt meg.

A járvány elejétől 2022. március 7-ig 2.771.449 embert diagnosztizáltak koronavírussal. Közülük 114.557-en újrafertőződtek, nekik az első megfertőződéstől számított 180. nap után lett ismét pozitív a tesztjük; 2.594.194 személyt gyógyultnak nyilvánítottak.

A veszélyhelyzet megszűnésével egy sor korlátozást is feloldanak. A koronavírus-járvány kezelése az egészségügyi minisztérium hatáskörébe kerül át.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: