Keddre látványos kalandfilm

Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán (Master and Commander: The Far Side of the World)

amerikai kalandfilm (2003), 138 perc

A napóleoni háborúk idején támadás éri a Surprise nevű angol hadihajót. A csatában a hajó súlyosan megrongálódik, és a legénység tagjai közül is sokan megsebesülnek. Jack Aubrey (Russell Crowe) kapitány kétségek közt vívódik. Nem tudja eldönteni, hogy barátjára, Stephen Maturin (Paul Bettany) hajóorvosra hallgasson, vagy inkább a kötelességét teljesítse, és harcoljon. Végül mégis útra kel, hogy két óceánon keresztül üldözze, utolérje és legyőzze francia ellenfelét. A küldetés megalapozhatja hírnevét, vagy elpusztíthatja őt és legénységét is.
A történet Nelson admirális korabeli flottájának egyik hajófedélzetén játszódik. A rendezô, Peter Weir hősei is ebből a korból való figurák, abból az időből, amikor még léteztek hősök. Nem heroizálja szereplőit, a történet végére akaratlanul válnak azokká. Attól válnak hősökké, hogy megőrzi emberi mivoltukat, esendőségük és kötelességtudatuk avatja azokká őket. Nem világmegváltó emberek, az életben maradásért küzdenek csupán.
Látványos elemekkel, profi jelmezekkel és körültekintő hanghasználattal eladhatóvá tett szép emberi történet Peter Weir kalandfilmje. Üdítő a jól megírt forgatókönyv és a látvány valós egyensúlya, valódi meglepetés. Szubjektív látomás egy már letűnt világról, múltbeli, valóságban gyökerező történettel, ahol hőseink nem galaktikus csatákat vívnak a világ megmentéséért, hanem emberek küzdenek az életben maradásért, becsületért, barátságért, önmagukért és önmaguk legyőzéséért.

BAFTA-díj (2004) – Legjobb rendező: Peter Weir
BAFTA-díj (2004) – Legjobb jelmeztervezés: Wendy Stites
BAFTA-díj (2004) – Legjobb látványtervezés: William Sandell
BAFTA-díj (2004) – Legjobb hang: Doug Hemphill, Art Rochester, Paul Massey, Richard King
Oscar-díj (2004) – Legjobb operatőr: Russell Boyd
Oscar-díj (2004) – Legjobb hangvágás: Richard King

December 22., kedd, 19:00 óra – Logo_of_RTL_II_(Hungary) – RTL II

(port.hu)

Kérem ossza meg ismerőseivel: