Kedvezmény azon nyugdíjasoknak, akiknek a havi nyugdíja nem haladja meg a 900 lejt

Július elsejétől 90 százalékos árkedvezménnyel válthatják ki gyógyszereiket

Azok a nyugdíjasok, akiknek a havi nyugdíja nem haladja meg a 900 lejt, 90 százalékos árkedvezménnyel válthatják ki gyógyszereiket (a B listán szereplő készítményeket) július elsejétől, függetlenül attól, hogy a nyugdíjon kívül van-e vagy nincs más jövedelmük – erről szóló határozatot fogadott el a kormány pénteki ülésén.

Eddig csak azok a nyugdíjasok részesülhettek a 90 százalékos árkedvezményben, akiknek kizárólag nyugdíjból származott a jövedelme, és az nem haladta meg a 700 lejt.

A kormányhatározat ugyanakkor egyszerűsíti az ilyenkor esedékes jövedelembevallás módját is: eddig az érintettnek a nyugdíjszelvény mellett egy saját felelősségre aláírt nyilatkozatot is be kellett nyújtania a családorvosnak arról, hogy a nyugdíjon kívül nincs jövedelme. Július elsejétől utóbbira nem lesz szükség. A kormány közleménye szerint ezt az intézkedést az indokolta, hogy sok esetben bár a nyugdíjasok benyújtották a kért nyilatkozatot, az adóhatóság nyilvántartásában az szerepelt, hogy más jövedelemre is szert tettek a nyugdíjon kívül. A legtöbbször csekély összegekről volt szó – például betéti kamat -, amelyekről az illetőnek nem is volt tudomása, a törvény szerint azonban ilyen esetekben vissza kellett fizetnie az 50% és 90%-os kedvezmény közötti különbözetet – mutat rá a kormány közleménye.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: