Kelemen H.: Az RMDSZ nem kíván kormányra lépni

De támogat egy liberálisok köré épülő kabinetet

Ha átmegy a bizalmatlansági indítvány, az RMDSZ nem kíván kormányra lépni, ez ügyben nem is állított semmiféle feltételt, de támogat egy liberálisok köré épülő kabinetet – jelentette ki vasárnap Aradon Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

A szövetségi elnök megismételte: az RMDSZ nem kért és nem kér semmit azért cserébe, hogy megszavazza a bizalmatlansági indítványt, hisz az esetleg sikeres szavazást követően felálló kormánynak nagyon rövid mandátuma lesz, amely csak a költségvetés kidolgozására és a választások megszervezésére korlátozódik.

Hozzátette: az RMDSZ azért szavazza meg a bizalmatlansági indítványt, mert ez a kormány nem alkalmas jó kormányzásra.

Meglátása szerint, hogyha ez a kormány marad hivatalban, amelyről nem lehet tudni, hogy van-e többségi támogatottsága a parlamentben vagy nincs, amelynek gazdasági intézkedései kiszámíthatatlanok, akkor folyamatosan dráguló kölcsönökből fog élni az ország.

Kelemen kifejtette: a bizalmatlansági indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezte, ezért – ha sikerre viszik – az RMDSZ támogatni fog egy, a PNL köré épülő kormányt.

A szövetségi elnök ugyanakkor leszögezte: az RMDSZ nem kíván részt venni a kormányban.

Az államelnök választással kapcsolatban úgy fogalmazott: egyetlen dologról kellene megállapodni.

‘Most ősszel mindenki javasolt egy paktumot – nyilván politikai célból. Szerintem ebben az időszakban, az államelnök-választás előtt csak egyetlen dologban kellene megállapodnia minden jelöltnek. Meg kell egyeznünk abban, hogy személyek elleni támadások és sértések nélküli kampányt folytatunk, és megpróbáljuk visszaadni a társadalomnak a bizalmát a politika, a közélet iránt. Beszéljünk jövőképről, arról, hogy milyen országot akarunk’ – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor részt vesz vasárnap Aradon az aradi tizenhárom vértanú tiszteletére rendezett megemlékező ünnepségen.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: